Det nya Sydafrika – ekonomi och politik efter apartheid

Mats Lundahl Lena Moritz

Det nya Sydafrika 14,3 MB PDF

Efter apartheidsystemets avskaffande i början av 1990-talet framstår Sydafrika som det ekonomiskt intressantaste landet i Afrika. Under 1970- och 1980-talen blev apartheid alltmer en bromskloss på tillväxten samtidigt som omvärldens inställning till landet förändrades starkt.

Det parlamentsval som ägde rum i Sydafrika 1948 gav många språk ett nytt låneord – apartheid. Nationalistpartiet, som dominerades av de holländskättade boerna, kom då till makten efter en valkampanj som hävdade nödvändigheten av att dels segregera de vita från de övriga etniska grupperna i Sydafrika, dels ge de vita överhöghet över de andra. En ny historisk era hade inletts. Den tog inte slut förrän 1994, med ANCs valseger och Nelson Mandelas tillträde som president, efter de första fria valen i landets historia.

Denna bok skildrar apartheids uppgång och fall som ekonomiskt system och analyserar de problem som Sydafrikas ekonomi står inför idag – delvis som ett resultat av apartheids avskaffande och övergången till ett demokratiskt styrelseskick.

Ur innehållet: Apartheidsystemets uppgång och fall, Förändringens politiska ekonomi, Strukturella problem, Ekonomisk stagnation, Tillväxtens strategi, Exportstrategi och näringspolitik, Det nya Sydafrika och Den osäkra framtiden.

Mats Lundahl är professor i utvecklingsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Ekon. lie. Lena Moritz är verksam som utredare vid näringsdepartementet.