Eftervalsanalys av det amerikanska presidentvalet

Webbinarium Tor 5 november 2020
Tid och plats

Torsdag 5 november 2020, 15:00–16:00

Två dagar efter det amerikanska presidentvalet bjuder SNS in till ett samtal med statsvetare, historiker och näringslivsföreträdare. Varför gick det som det gick? Vilken agenda kommer den nyvalda presidenten att driva? Och vad innebär det för ekonomi och politik?

Den 3 november äger USA:s 59:e presidentval rum. Förutom att välja en president för de kommande fyra åren röstar amerikanerna även fram 435 ledamöter till representanthuset och 35 senatorer till senaten.

Opinionsundersökningarna visar just nu på ett övertag för demokraternas presidentkandidat Joe Biden, men samma undersökningar var till viss del missvisande vid förra valet. Och det är mycket ovanligt att en vald sittande president förlorar.

Hur såg väljarströmmarna ut och vilka väljargrupper blev avgörande? Vilken roll spelade coronapandemin, jobbfrågan respektive Black lives matter-rörelsen? Vad får valresultatet för konsekvenser för USA, Sverige och resten av världen gällande demokrati, global säkerhet, ekonomi och världshandel?

Medverkande

Dag Blanck, professor i nordamerikastudier och chef för Svenska institutet för nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Sarah McPhee, styrelseproffs med mångårig erfarenhet från svenskt näringsliv. Styrelseordförande i Fjärde AP-fonden, Houdini och SNS samt styrelseledamot i Klarna, Bure Equity, Axel Johnson och Clusjion.

Frida Stranne, forskare och lektor vid Högskolan i Halmstad och affilierad forskare vid Nordamerikainstitutet i Uppsala. Frida är även krönikör i Expressen och författare till boken Supermakten – vad varje svensk bör veta om USA (Mondial Förlag). Frida Stranne leder även samtalet.

Anmälan

Mötet livesänds via YouTube. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!