Utbildning, kompetensutveckling och livslångt lärande är faktorer som förväntas bli avgörande för länders relativa välstånd. Hur ser utvecklingstendenserna ut i Sverige jämfört med andra OECD-länder och de framväxande nya konkurrentländerna i Asien, Latinamerika och Central- och Östeuropa? Vilka länder kommer att tillhöra den ekonomiska eliten i framtiden? Vad kommer att karakterisera dessa?
I boken ges ett internationellt perspektiv på Sveriges utgångsläge. Vi är inte världsmästare i utbildning! Författaren diskuterar hur vi kan utforma ett utbildningssystem som svarar mot framtidens högt ställda krav. Om vi vill bli en ledande kunskapsnation måste vi satsa mer på utbildning, både på bredden och på djupet, både i skolan och i arbetslivet. Utbildning och kompetensutveckling måste löna sig. Staten bör ansvara för utbildningssystemets infrastruktur och främst finansiera allmän och grundläggande utbildning.
Boken är tänkvärd läsning för alla som intresserar sig för hur Sveriges framtida arbetsmarknad och konkurrenskraft kommer att gestalta sig.
Åsa Sohlman är fil. dr i nationalekonomi. Hon har varvat teoretiskt arbete med praktiskt kring utbildnings- och arbetsmarknadsfrågor, bl.a. på arbetsmarknads- och utbildningsdepartementen. Boken är ett resultat av ett forskningsprojekt som hon bedrivit vid Institutet för Framtidsstudier. Åsa Sohlman är nu huvudsekreterare i Kunskapslyftskommittén.