Fyra frågor till SNS nya forskningsledare Thérèse Lind

Thérèse Lind disputerade i våras vid Linköpings universitet med en avhandling inom beteendeekonomi. Som forskningsledare på SNS kommer hon bland annat att arbeta med forskningsprojekt inom hållbar samhällsbyggnad, integration och framtidens vård.

Vad fick dig att söka dig till SNS?

Jag fick upp ögonen för SNS i samband med att jag för första gången försökte nå ut med mina forskningsresultat på ett bredare plan. Sedan deltog jag på SNS Job Market hösten 2018 och insåg då hur viktigt det är med forskningskommunikation. Det kan vara utmanande för forskare att kommunicera sina resultat på ett tillgängligt sätt och SNS är en fantastisk plattform som ger forskare stora möjligheter att nå ut till media, beslutsfattare och näringsliv. En ovärderlig verksamhet där jag känner att jag vill vara med och bidra.

Vad handlar din forskning om?

Jag har framför allt forskat inom beteendeekonomi. Min forskning ligger därför i gränslandet mellan nationalekonomi och psykologi. Det jag har fokuserat på, och där mitt forskningsintresse växt fram starkast, är hur vi tolkar information och fattar beslut. Hur påverkas vår förmåga att förstå information av våra politiska övertygelser eller vad vi har för stereotyper och världsbild? Det här har jag undersökt både när det gäller politisk och finansiell information.

Vilka frågor brinner du för?

Jämställdhetsfrågor har alltid legat mig varmt om hjärtat, vilket också speglas i min forskning. Den typen av frågor hoppas jag kunna jobba vidare med på SNS. Jag älskar också att läsa och lära mig om nya samhällsutmaningar och forskningsrön, något jag har haft turen att få göra som doktorand och som också ingår i min roll som forskningsledare.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

Jag tycker om att läsa och jag slukar de flesta genrer, men har en förkärlek för science fiction. Jag är även en inbiten hobbykeramiker och älskar att skulptera i lera. Men jag tycker också om att sy, gjuta i betong och spela squash.