Grön nudge som miljöpolitiskt styrmedel

Webbinarium Mån 14 december 2020
Tid och plats

Måndag 14 december 2020, 13:00–14:15

Kan vi styras till att göra grönare val i vardagen utan förbud eller skatter? Kan du genom en vänlig knuff i rätt riktning uppmuntras till att välja cykeln i stället för bilen och till att köpa mer vegetariskt i matbutiken? I en ny SNS-rapport har tre nationalekonomer undersökt hur nudging kan påverka människor att agera mer miljövänligt.

Nudging är en form av beteendedesign som bland annat används för att påverka människor att göra hälsosammare val i vardagen, såsom att ta trapporna i stället för hissen. Nudgetekniker kan också utformas för att påverka vårt beteende när det handlar om val som har negativa konsekvenser för miljön. Nationalekonomerna Fredrik Carlsson, Åsa Löfgren och Katarina Nordblom belyser i rapporten hur myndigheter och företag kan få människor att agera mer miljövänligt genom så kallad grön nudge. Forskarna förklarar när och hur nudging fungerar, och när det kan vara ett komplement till andra styrmedel som exempelvis skatter.

På seminariet kommenterar panelen forskarnas analys, slutsatser och rekommendationer. Delar av seminariet kommer att hållas på engelska.

Medverkande

Fredrik Carlsson, professor i nationalekonomi, institutionen för nationalekonomi med statistik, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet

Tim Isaksson, researchansvarig, Nudgd

Åsa Löfgren, docent i nationalekonomi, institutionen för nationalekonomi med statistik vid Göteborgs universitet

Katarina Nordblom, professor i nationalekonomi, institutionen för nationalekonomi vid Göteborgs universitet

Jossi Steen-Knudsen, operativ chef på iNudgeyou. iNudgeyou är Danmarks nudge-enhet som bland annat bistår danska myndigheter och företag med kunskap om hur nudging kan användas på ett effektivt sätt. Enheten har även skrivit rapporter på uppdrag av OECD, Världsbanken och EU-kommissionen. Jossi Steen-Knudsen kommer ge sin kommentar på engelska.

Ficre Zehaie, samhällsekonomisk metodansvarig på Naturvårdsverket

Samtalet leds av Thérèse Lind, forskningsledare på SNS.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Mötet är kostnadsfritt och öppet för alla. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. Vi skickar en länk till webbinariet 1-2 timmar innan det äger rum.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!