Höjdpunkter från 2024 och mycket att se fram emot under 2025

Framgångsrika seminarier och konferenser. Under året har vi arrangerat över 50 seminarier och konferenser med ledande forskare och beslutsfattare. Tylösandskonferensen inleddes av statsminister Ulf Kristersson. EU:s konkurrenskraft och andra centrala framtidsfrågor diskuterades sedan med bland andra Italiens tidigare premiärminister Enrico Letta, tillträdande EU-kommissionär Jessika Roswall, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg samt företagsledarna Tom Erixon, Staffan Helgesson, Micael Johansson och Lotta Lyrå.

Ökad produktivitet i fokus. Konjunkturrådets rapport 2024 analyserade näringslivets produktivitetsutveckling.  Under ledning av professor Lars Persson, IFN, konstaterade rådet att Sveriges produktivitet, mätt som BNP per arbetad timme, under de senaste årtiondena varit bland de högsta i världen. Men på grund av färre arbetade timmar ligger Sveriges välstånd, mätt som BNP per capita, ändå inte i topp. Forskarna ger i rapporten ett tjugotal förslag för att ytterligare höja produktiviteten. Och vi fortsätter att lyfta produktivitetsfrågorna inom ramen för projektet Produktivitet, konkurrenskraft och hållbar tillväxt. Under nästa år ser vi fram emot rapporter om hur företagens investeringar påverkar produktivitet och konkurrenskraft, riskdelning vid investeringar för den gröna omställningen i norra Sverige och en analys av den svenska aktiemarknaden i amerikansk och europeisk jämförelse.

Gemensam beredskap. I november genomförde SNS Beredskapskommission i samarbete med Försvarshögskolan en övning om hur Sverige rustas för att möta Natos krav på civil motståndskraft. Kunskapsutbytet mellan sektorsansvariga myndigheter och företag från samhällskritiska branscher gav nya insikter som vi tar vidare i projektet.

Krafttag mot den kriminella ekonomin. I rapporten Företagare och konsumenter mot maffia – lärdomar från Italien undersöker statsvetaren Carina Gunnarson hur antimaffiarörelser på Sicilien framgångsrikt har hanterat påtryckningar mot företagare. Hon föreslår en rad insatser för att proaktivt stärka svenska företags motståndskraft. För några dagar sedan avslutade vi den första delen av vårt projekt Brottslighet och samhälle med en rapport om hur vi kan minska återfallen i brott. Under projektets tre år har vi gett ut nio rapporter om bland annat förebyggande insatser, avhopparverksamhet,  betydelsen av övervakningskameror och polisnärvaro samt brottslighetens påverkan på stat och kommun. Under de kommande åren fortsätter vi att bidra med forskningsbaserade analyser och förslag för att kunna förebygga och bekämpa organiserad brottslighet.

Med SNS-priset lyfter vi unga forskare som gör skillnad i samhället. Vid förtroenderådsmötet den 12 juni 2025 delar vi för andra gången ut SNS-priset som instiftades i samband med vårt 75-årsjubileum. Med priset uppmärksammar vi yngre forskare som kombinerar vetenskaplig kvalitet med förmågan att nå fram till beslutsfattare. Prissumman är 200 000 kronor och vinnaren utses av en namnkunnig jury. Alla har möjlighet att nominera kandidater fram till den 3 mars 2025.