De senaste åren har de svenska statsfinanserna dramatiskt försvagats. Statsskulden växer till synes okontrollerat. Finansministerns ansträngningar att spara tycks vara förgäves.
Hur farligt är detta? På lång sikt driver statsskulden upp räntorna, vilket tränger ut andra utgifter, men också på kort sikt ställer underskotten till problem. Hur går det med insatserna mot arbetslösheten och hur blir det med möjligheterna att sänka skatterna? Vad händer med räntan och förtroendet för kronan?
I denna bok diskuterar Klas Eklund dessa frågor i ljuset av vad vi vet om budgetunderskottets långsiktiga konsekvenser och orsaker. Allvaret i de långsiktiga problemen framstår tydligt. Det strukturella budgetunderskottet är större än vad tidigare analyser visat och åtgärderna måste också bli av större omfattning än vi hittills insett. Det krävs stora reformer av socialförsäkringarna – men också av det politiska systemets sätt att fungera och fatta beslut.
Syftet är mera att pedagogiskt resonera än att agitera. Därför vänder sig boken inte bara till politiker och journalister utan även till alla som vill förstå och sätta sig in i bakgrunden till den svenska ekonomins prekära läge.
Detta är andra upplagan med ett nyskrivet efterord.
Klas Eklund är chefekonom i S-E-Bankskoncernen och ordförande i expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. Han var tidigare chefekonom på Posten, ordförande i produktivitetsdelegationen, planeringschef i finansdepartementet och en av Kjell-Olof Feldts närmaste medarbetare.