Hur påverkar tvångsomhändertagande barns hälsa?

Seminarium Mån 4 november 2024
Tid och plats

Måndag 4 november 2024, 14:00–15:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Registrering med kaffe från 13:45.

Varje år tvångsomhändertas tusentals barn och ungdomar i Sverige på grund av missförhållanden i hemmet, missbruk eller kriminalitet. Hur påverkas barnens hälsa av att placeras på familje-, HVB- eller SiS-hem? Får de den vård de behöver?

Ansökningar om tvångsplaceringar med stöd av LVU har blivit allt vanligare under senare år. Omhändertagande kan bli aktuellt om barnet inte får den omsorg det behöver, barnet utsätts för våld eller om det finns risk för att barnets hälsa och utveckling skadas. Det finns anledning att tro att tvångsplaceringar har positiva effekter på barnens hälsa i och med att de kommer bort från en destruktiv miljö. Samtidigt kan separationen från familjen ha negativa effekter på hälsan, särskilt om barnen inte får rätt stöd under placeringen. Hur säkerställer vi att den vård och behandling som samhället erbjuder dessa barn är den bästa tänkbara? Och hur kan samarbetet mellan olika aktörer utvecklas för att skapa en komplett vårdkedja?

I en ny SNS Analys har nationalekonomen Ronja Helénsdotter studerat effekterna av socialtjänstens ingripande och undersökt hur tvångsplacering av barn har påverkat deras hälsa.

Medverkande

Elisabeth Bengtsson, socialchef på Socialförvaltningen i Sollentuna kommun

Ronja Helénsdotter, forskare i nationalekonomi, Massachusetts Institute of Technology (MIT) och Göteborgs universitet

Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör, Statens institutionsstyrelse (SiS)

Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd och vice ordförande i socialnämnden i Stockholms stad

Fredrik Lundh Sammeli (S), socialpolitisk talesperson och vice ordförande i socialutskottet

Linda Welin, verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykiatrin i Region Skåne

Fler talare tillkommer

Seminariet modereras av Jonas Klarin, forskningsledare på SNS.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, forskare, press och särskilt inbjudna. Mötet går även att följa digitalt. Anmäl dig via anmälningsknapparna ovan.

Vid avanmälan efter den 1 november eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr ex. moms för dig som anmält att du deltar på plats (detta gäller även för dig som deltar kostnadsfritt).

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!