IIES/SNS International Policy Talks: Hur påverkar sociala medier och falska nyheter den politiska polariseringen?

Tor 14 september 2017
Tid och plats

Torsdag 14 september 2017, 09:00–10:30
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

Den politiska polariseringen har ökat i USA och i andra västerländska demokratier. Bidrar sociala medier till den här utvecklingen? Finns det ett samband mellan hur väljare beter sig och spridningen av falska nyheter?

Om detta forskar den prisbelönta nationalekonomen Matthew Gentzkow, professor vid Stanforduniversitetet. Hans studier visar bland annat att den ökade polariseringen i USA i huvudsak drivs av andra faktorer än internet och sociala medier. Polariseringen har ökat mest inom de grupper som är mindre benägna att använda internet och sociala medier. Han har också analyserat konsumtionen av falska nyheter inför det senaste presidentvalet i USA.

Matthew Gentzkow kommer nu till SNS för att presentera sin senaste forskning om politisk ekonomi och medieindustrin. Hans studier har bland annat uppmärksammats i The Economist, Financial Times och Bloomberg. År 2014 belönades Gentzkow med John Bates Clark-medaljen som tilldelas den amerikanska ekonom under 40 år som bedöms ha gjort det viktigaste kunskapsbidraget inom nationalekonomi. En stor andel av tidigare medaljprisvinnare har vid ett senare tillfälle tilldelats ekonomipriset till minne av Alfred Nobel.

David Strömberg, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, kommenterar. Han har i ett flertal studier analyserat media och politik.

Även Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet och Sanna Rayman, debattchef för Dagens Samhälle, deltar.

IIES/SNS International Policy Talks är ett samarbete mellan Institutet för internationell ekonomi (IIES) vid Stockholms universitet och SNS med syfte att förmedla nya insikter från ledande internationella nationalekonomer till den svenska policydebatten.

Seminariet hålls på engelska.

Medverkande

Matthew Gentzkow, professor i nationalekonomi vid Stanford University
Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet
Sanna Rayman, debattchef för Dagens Samhälle
David Strömberg, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet

Helena Blomquist, journalist, leder samtalet.

Tid och plats

Torsdag den 14 september kl. 09:00-10:30 i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Registrering med frukostmacka från 08.45. Mötet börjar kl. 09:00.

Anmälan och pris

Mötet är öppet för SNS medlemmar*, press och särskilt inbjudna. Avgiften är 395 kronor och moms tillkommer. Vid avanmälan efter den 12 september eller vid utebliven ankomst debiteras avgiften.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap

Varmt välkommen!