• Varför har arbetslösheten i Västeuropa stigit till exceptionella nivåer under 1990-talet?
• Var den fulla sysselsättningen i Västeuropa under efterkrigstidens tre första decennier ett normaltillstånd el ler ett undantag?
• Hur har sysselsättningen påverkats av den internationella integrationen och vilken effekt har den tekniska utvecklingen haft på arbetsmarknaden?
• Vad är sambandet mellan arbetslösheten å ena sidan och de långtgående regleringarna på arbetsmarknaden och välfärdsstatens utbyggnad å den andra sidan?
I boken granskar Marian Radetzki den västeuropeiska och svenska arbetslösheten ur olika infallsvinklar. Författaren ger en klar och kortfattad helhetssyn på frågan – en motvikt till den aktuella debattens ofta snuttifierade diskussioner och specialisternas komplicerade undersökningar.
Arbetslösheten är ett mycket allvarligt ekonomiskt och socialt problem. Stort utrymme ägnas åt att granska och betygsätta politikernas metoder att öka sysselsättningen. Den långtgående arbetsmarknadspolitiken i Europa tycks snarare öka än minska arbetslösheten jämfört med förhållandet i Nordamerika. Den politiska retoriken i Europa saknar förankring i verkligheten och har stor likhet med indianernas regnbesvärjelser.
Författaren skissar ett mångsidigt och ändamålsenligt program för att minska arbetslösheten, men uttrycker tvivel om politikernas beredskap att ta de på kort sikt negativa konsekvenserna av programmet, eller att våga utmana arbetstagarorganisationerna.
Marian Radetzki är professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet. Han är också chef för forskningsinstitutet SNS Energy och deltar flitigt i samhällsdebatten.