Klarspråk om skatter

Eva-Lena Ahlqvist

Publikation 2010.09.02

Här förklarar Eva-Lena Ahlqvist verkligheten bakom slagorden i den politiska skattedebatten. Avsikten är att – med fakta som underlag – både hyfsa debatten och väcka debatt.

prov_klarsprak_0.pdf 465,5 KB PDF

Stat, kommuner och landsting tar in cirka 1 500 miljarder kronor i skatt per år. För de flesta hushåll är det den ojämförligt största utgiften. Ändå är det nog inte många som vet hur mycket de betalar eller hur pengarna används. Problemet är inte bara att inte alla vet hur mycket de betalar i skatt, utan också att alla inte har insett hur lönsamt det faktiskt har blivit för de flesta att arbeta mer. Den politiska debatten förvillar mer än den förklarar. Till exempel luras pensionärer att tro att de har fått höjd skatt, trots att de egentligen har fått sänkt.

Sverige behöver en bättre skattedebatt – av både demokratiska och ekonomiska skäl. Och ett enklare, begripligare skattesystem med väl motiverade regler. I bästa fall kan det ena bidra till det andra.

Recensioner

Denna mycket aktuella och väl initierade bok är ett viktigt debattinlägg och en katalysator för fortsatt diskussion kring den framtida skatteproblematiken.

Jan-Olof Svensson, BTJ

… en bok som borde läsas av många – inte minst för att hyfsa alla konstiga påståenden som har hörts i valdebatterna.

Claes Arvidsson, Svenska Dagbladet

… nu finns det en mycket enkel och pedagogisk skrift att sätta i de förvirrades händer… Boken är också utmärkt för dig som snabbt vill kunna ge sken av att vara skatteexpert, men inte orkar gå tillbaka till läroboken i optimal beskattning.

Eva Mörk, Economistas

Jag har fått läsa boken i förväg och kan bara säga – Äntligen!

Annika Creutzer, Pengar 24