Medborgarskap – reflektioner kring ett problematiskt europeiskt begrepp

Mohammad Fazlhashemi (red.) Stephen Fruitman (red.)

Medborgarskap 4,4 MB PDF

Medborgarskap är ett växelspel mellan rättigheter och skyldigheter, mellan ansvar och förmåner, från såväl statens sida som individens. Staten förlänar medborgaren ett visst socialt och juridiskt skydd, samtidigt som individen förväntas vara delaktig i samhällslivet.

Allt sedan antiken har det förts diskussioner kring det komplicerade begreppet ”medborgarskap”. Diskussionen intensifierades i samband med det moderna Europas framväxt och påverkade en liknande diskussion som pågick utanför Europas geografiska gränser och kulturella sfär. Idag kompliceras den europeiska medborgarskapstanken av bl.a. EU, det mångkulturella samhället och globala medier. Författarna analyserar i sina essäer begreppet medborgarskap i olika perspektiv och ger en rad uppslag och förslag som informerar, överraskar och utmanar läsaren.

Redaktörerna fil.dr Mohammad Fazlhashemi och Stephen Fruitman är verksamma vid institutionen för idéhistoria vid Umeå universitet. Övriga författare är Olivier Danjoux, Kjell Jonsson, Olof Lönneborg, Carl-Ulrik Schierup och Michel Wlodarczyk.