Mot vilken framtid går Europa? Inför ett nytt millennium finns många frågetecken. Utlandsberoendet växer inom ekonomin. Förnyelsekrafter verkar i gränsöverskr1dande nätverk. De traditionella staternas handlingsutrymme begränsas. Medlemskap i en europeisk union står för integration, framväxten av starka regioner för splittring. (denna geopolitiska oreda kan stater åter fatta greppet om sina territorier. Växande arbetslöshet och omfattande invandring kan leda till en våg av nationalism och till att gränserna åter sluts.
Med djärva och okonventionella grepp analyserar Gunnar Törnqvist denna föränderlighet och låter bilden av ett nytt Europa träda fram: En arkipelag av regimer och städer, sammanbundna av den nya tidens nätverk som förmedlar kunskap och kapital.
Renässans för regioner handlar ytterst om ”människans möjligheter att bemästra det geografiska rummet”, om de möjligheter som tekniken öppnar och om de begränsningar som ·vårt behov av identitet och tillit medför. Den växande klyftan mellan världsvida relationer och människors behov av närhet och ögonkontakt står i fokus. Det leder till frågan om inte vedertagna föreställningar om förutsättningar för politik och samhällsstyrning – liksom tankemönster inom forskning – håller på att bli föråldrade.
Renässans för regioner är en angelägen bok för alla som är intresserade av morgondagens samhällsbild. Den har också en självklar plats i undervisningen vid universitet och högskolor.
Gunnar Törnqvist är professor i ekonomisk geografi vid Lunds universitet.