Tid och plats
Torsdag 30 januari 2014, 11:30–13:00
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.
Dagens globaliserade produktionssystem ställer handelspolitiken inför nya utmaningar. Hur ska frihandelsavtal utformas i en miljö där en och samma produkt kan bestå av tusentals komponenter producerade av hundratals leverantörer i en lång rad olika länder? Det är ämnet för en ny SNS-rapport författad av professor Bernard Hoekman, en av världens ledande forskare inom ämnet.
I juli 2013 inleddes förhandlingar om ett nytt frihandelsavtal mellan USA och EU. Om det går i mål har det förutsättningar att bidra till ökad tillväxt och ett stort antal nya jobb.
BERNARD HOEKMAN argumenterar för att tullnivåerna mellan USA och EU överlag är så låga att de har relativt sett begränsad betydelse. Det största hindret mot handel mellan världens två största ekonomier är tekniska handelshinder i form av skillnader i regler, tekniska standarder och krav på testning.
I sin rapport till SNS presenterar Hoekman ett förslag på en strategi för hur dessa hinder effektivt ska kunna identifieras och minskas för att den fulla potentialen av ett framtida transatlantiskt frihandelsavtal ska uppnås.
Mötet hålls på engelska.
Medverkande
BERNARD HOEKMAN, professor och programchef för Global Economics, European University Institute, samt f.d. chef för avdelningen för internationell handel, Världsbanken.
KAJSA B. OLOFSGÅRD, chef för enheten för internationell handelspolitik, Utrikesdepartementet.
ULF PEHRSSON, vice ordförande i ICC:s Commission on Trade and Investment Policy, samt ansvarig för myndighets- och industrirelationer, Ericsson.
Mötet leds av MIA HORN AF RANTZIEN, vd SNS och f.d. WTO-ambassadör.
Anmälan och pris
Antalet platser är begränsat. Mötet är kostnadsfritt. Anmälan sker via formuläret nedan. Vid avanmälan efter den 28 januari eller vid utebliven ankomst debiteras 200 kr.