SNS/SHoF Finanspanel: Hur undviker vi att livskraftiga företag läggs ned?

På grund av tekniska problem har vi ingen inspelning från seminariet. Se i stället bifogade bilder och sammanfattningar från några av talarna.

Likvidation av företag ökar, i Sverige och andra länder. Detta aktualiserar behovet av väl fungerande system för att hantera företag på obestånd. De flesta EU-länder, inklusive Sverige, har nyligen förbättrat de nationella regelverken som möjliggör att långsiktigt livskraftiga företag på obestånd kan fås att överleva, så kallad företagsrekonstruktion.

Medverkande

Lars-Henrik Andersson, partner på advokatbyrån Cirio. Andersson var rekonstruktör i företagsrekonstruktionen av Sushi Yama-koncernen förra året. Det var det första stora fallet med den nya lagen om företagsrekonstruktion.

Bo Becker, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och chef för Swedish House of Finance. Becker forskar om företagsfinansiering och kreditmarknader.

Erik Selander, partner på den globala advokatbyrån DLA Piper och medlem i Världsbankens Insolvensarbetsgrupp. Selander leder tillsammans med docenten Johan Sandstedt Forskningsavdelningen för insolvensrätt med sakrätt vid Stockholm Centre for Commercial Law (SCCL) vid Stockholms universitet.

Louise Sjödahl, rekonstruktör och konkursförvaltare på Ackordscentralen, en rikstäckande organisation specialiserad på företagsrekonstruktioner och insolvensfall. Sjödahl var expert i Rekonstruktionsutredningen.

Samtalet leds av Pehr Wissén, PhD, Professor Emeritus of Practice, Swedish House of Finance.