Statsvetarporträtt innehåller en rad levnadsbeskrivningar över framstående professorer i statsvetenskap, men ger också en bild av hela vetenskapens historia och dess samband med samhällsförändringar och politiska positionsförskjutningar.
Boken bidrar till att öka kunskapen om tidigare generationers insatser inom vetenskapen. Författare är dagens generation av statsvetare. Statsvetenskapen är det äldsta samhällsvetenskapliga ämnet i vårt land. Redan 1622 inrättades i den framväxande stormakten Sverige en professur i vältalighet och statskunskap i Uppsala.
Porträttserien inleds med en presentation av riksrådet och universitetskanslern Johan Skytte, som var den som genom en donation möjliggjorde den första professuren och gav den dess namn. Som den förste moderne statsvetaren brukar man beteckna Wilhelm Erik Svedelius, skytteansk professor vid mitten av 1800-talet, som får sitt porträtt tecknat i helfigur. Början av vårt sekel utgör statsvetenskapens första guldålder, här representerad av Pontus Fahlbeck, Simon Boethius och Rudolf Kjellen. Sedan följer en lång rad färgstarka professorer och lysande statsvetare verksamma nästan ända fram i våra dagar, bland dem Herbert Tingsten och Gunnar Heckscher.