Vad händer i EU-valet?

Årets EU-val beskrivs av många som avgörande för EU:s framtid och därför kanske det viktigaste någonsin. Den 26 maj väljer svenskarna 21 av de 705 parlamentariker som tillsammans kommer att utgöra Europaparlamentet, givet att Storbritannien lämnar EU.

Stödet för EU är högre idag än på 35 år och medlemsländerna har hållit samman under utträdesförhandlingar med Storbritannien. Men unionen präglas även av inre spänningar och har svårt att hitta gemensamma förhållningssätt och lösningar på områden som migration, klimat och säkerhet.

Spänningarna märks också i EU-valet i maj. Då väntas de två största partigrupperna, Europeiska folkpartiet, där Moderaterna ingår, och Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater i Europaparlamentet, där Socialdemokraterna ingår, gemensamt tappa över hundra mandat. Om opinionsundersökningarna stämmer kommer det också innebära stora förändringar av de svenska mandaten.

Vad är EU:s främsta utmaningar under den kommande mandatperioden? Vilka partigrupper förväntas växa respektive minska? Vad går de svenska kandidaterna till val på? Hur påverkar valet av de populistiska krafterna i Europa?

Tre veckor före valet bjuder SNS in till ett lunchseminarium med avgående europaparlamentarikern Christofer Fjellner, statsvetaren Göran von Sydow och EU-nämndens ordförande Åsa Westlund.

Medverkande

Christofer Fjellner, avgående EU-parlamentariker (M/EPP)
Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap och tillförordnad direktör, Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps)
Åsa Westlund, riksdagsledamot och ordförande i EU-nämnden (S), tidigare EU-parlamentariker 2004-2014

Samtalet leds av Annika Ström Melin, mångårig EU-korrespondent för Dagens Nyheter.

Anmälan och pris

Seminariet är kostnadsfritt för SNS medlemmar* och press. Övriga betalar 395 kr. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Vid avanmälan efter den 3 maj debiteras 395 kr.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap

Varmt välkommen!