Vilka lärdomar kan dras från regeringsbildningen 2018?

Webbinarium Tis 17 november 2020
Tid och plats

Tisdag 17 november 2020, 10:00–11:00

Efter valet 2018 dröjde det 134 dagar innan Sverige fick en ny regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Varför återbildades den regering som just hade avgått? Varför tog det så lång tid? Och är det utdragna förloppet ett tecken på att det svenska regelverket för regeringsbildning behöver ändras?

Dessa frågor undersöker statsvetarna Jan Teorell, Hanna Bäck, Johan Hellström och Johannes Lindvall i sin bok 134 dagar. Om regeringsbildningen efter valet 2018. I november presenterar två av författarna vad de kom fram till vid ett SNS-webbinarium och diskuterar vad som kan göras för att förhindra utdragna regeringsbildningsprocesser i framtiden.

Medverkar gör även Per Westerberg, riksdagens talman 2006–2014 och före detta moderat riksdagsledamot, och Maggie Strömberg, politikreporter på Expressen, som bevakade valet 2018 och gjorde P1 dokumentären Regeringsbildningen.

Medverkande

Johannes Lindvall, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet och ordförande för SNS vetenskapliga råd. En av författarna till boken 134 dagar. Om regeringsbildningen efter valet 2018

Maggie Strömberg, politikreporter på Expressen

Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet. En av författarna till boken 134 dagar. Om regeringsbildningen efter valet 2018

Per Westerberg, före detta riksdagsledamot (M) och riksdagens talman 2006–2014

Samtalet leds av Angelica Dahl, projektledare på SNS.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Mötet är kostnadsfritt och öppet för alla. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!