Vilka regler ska gälla för AI i Europa?

Seminarium Mån 29 november 2021
Tid och plats

Måndag 29 november 2021, 11:00–12:00
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

EU-kommissionen har i år presenterat ett omfattande paket med förslag till reglering av artificiell intelligens (AI). Varför behövs regler för AI? Vad innebär förslagen i praktiken? Och hur påverkar de Europas position på den globala AI-scenen?

Syftet med EU-kommissionens artificial intelligence act är att säkerställa säkerhet och grundläggande rättigheter för medborgare och företag, och göra Europa till ett globalt centrum för tillförlitlig AI. Förslagen redovisas av Juha Heikkilä som är rådgivare för artificiell intelligens vid EU-kommissionen.

Kommissionens förslag kommenteras av och diskuteras med Christian Guttman som är global AI-chef vid IT-konsultföretaget TietoEVRY och grundare av Nordic AI Institute (NAII) och Susanne Stenberg, senior forskare och rättslig expert vid det statliga forskningsinstitutet RISE.

AI-skiftet är SNS mötesplats för AI och digitaliseringsfrågor som samlar representanter från akademi, näringsliv och offentlig förvaltning för att utbyta kunskap och erfarenheter om hur teknikutvecklingen påverkar företag och samhälle. AI-skiftet finansieras med stöd från Bertil Edlunds stiftelse.

Medverkande

Christian Guttmann, grundare av Nordic AI Institute och global AI-chef vid TietoEVRY

Juha Heikkilä, rådgivare för artificiell intelligens vid Generaldirektoratet för kommunikationsnät, innehåll och teknik, EU-kommissionen (deltar via länk)

Susanne Stenberg, senior forskare och rättslig expert, RISE

Samtalet leds av Adrian Ekström, projektledare vid SNS.

Anmälan och pris

Mötet är öppet alla och kostnadsfritt för SNS medlemmar* och press. Övriga betalar 395 kronor. Moms tillkommer och avgiften faktureras.

Du kan välja att delta digitalt eller på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Efter mötet bjuder vi på lunchwrap för de som deltar på plats. Anmäl dig via någon av anmälningsknapparna ovan.

I god tid före mötet skickar vi ett mejl med inloggningsuppgifter till dig som deltar digitalt. Du som deltar digitalt kan ställa skriftliga frågor under mötet.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen!

Riktlinjer för SNS evenemang med anledning av covid-19

SNS följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd, som är: ”Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma och undvika kontakter med andra människor”.

SNS kan inte garantera att avstånd kan hållas till andra personer i våra lokaler. Vi uppmanar därför dem som enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd bör hålla avstånd att delta i SNS evenemang digitalt.