Vilken roll spelar medierna för polarisering?

Webbinarium Mån 28 juni 2021
Tid och plats

Måndag 28 juni 2021, 13:30–14:30

Schibsted Sveriges vd Raoul Grünthal och journalisten Emanuel Karlsten diskuterar tillsammans med medieforskarna Annika Bergström och Peter M. Dahlgren politisk polarisering i relation till etablerade och alternativa medier.

Utifrån det rådande debattklimatet kan man tro att vi lever i en särskilt polariserad tid. Men Demokratirådets rapport 2021. Polarisering i Sverige, som SNS släppte i slutet av mars, visar att dagens Sverige inte är ovanligt ideologiskt polariserat.

Rapporten såg visserligen tecken på att den känslomässiga, så kallade affektiva, polariseringen har ökat något. Är det detta vi ser i medierna? Bidrar medierna rent av till en ökad affektiv polarisering genom att stundvis elda på debatten och understryka åsiktsskillnaderna? Hur är det med polariseringen bland medieaktörer? Och vilken roll spelar sociala medier?

Välkommen till ett samtal om medier och polarisering, där vi också diskuterar det rådande medienarrativet samt hur medier resonerar när det kommer till nyhetsvärdering och gestaltning.

Medverkande

Annika Bergström, professor i journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet. Annika ingår i SNS Demokratiråd 2021 som i rapporten Polarisering i Sverige undersöker politisk polarisering bland medborgare, partier, förtroendevalda och medier.

Peter M. Dahlgren, medieforskare vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation på Göteborgs universitet. Peter är aktuell med sin doktorsavhandling Media Echo Chambers, som analyserar polarisering i det nya medielandskapet.

Raoul Grünthal, avgående vd för Schibsted Sverige. Raoul har 15 års erfarenhet från Schibsted, senast i rollen som vd för den svenska verksamheten och som chef för affärsområdet Next och innan dess som vd för Svenska Dagbladet. Dessförinnan var han vd på TT. Han var också med och grundade Finanstidningen år 1989.

Emanuel Karlsten, journalist, som vann Stora journalistpriset 2020 i kategorin Årets förnyare. Emanuel leder även samtalet.

Anmälan

Mötet genomförs som ett webbinarium i Zoom. Det är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1‒2 timmar före webbinariet skickar vi ett mejl med inloggningsuppgifter.

Du kan under mötet ställa frågor och göra inlägg antingen muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen att delta!