I SNS nya seminarieserie Mötesplats vård ligger fokus på att tillhandahålla forskningsbaserade underlag för beslutsfattare. Projektet ska ge politiker, näringslivet och offentlig sektor en arena för att diskutera hur vårdens utmaningar bäst kan lösas, med hjälp av kunskap och fakta.
Mötesplats vård erbjuder beslutsfattare en plattform för att delta i kunskapsbaserade diskussioner om hur problem inom svensk hälso- och sjukvård kan lösas. Projektet fokuserar på olika teman genom en serie seminarier och bygger vidare på SNS tidigare forskningsprojekt om vård och omsorg. Nu är målet att tillämpa forskningen och låta kunskap och beprövad erfarenhet ligga till grund för en förändring av vården.
Vad är utgångspunkten för Mötesplats vård?
– Vi startar seminarieserien eftersom problemen inom vården är väl kända, men det är mindre klart vad som bör göras åt dem, och det råder ingen enighet kring lösningarna. Många beslut behöver fattas, och det är avgörande att de är välgrundade, säger Anna Norén, forskningsledare för projektet. Inför valet 2026 har vårdfrågan en hög prioritet för både väljare och politiker. Det är då viktigt att det finns forskningsbaserade underlag tillgängliga för att möjliggöra kloka och informerade beslut under de kommande åren, tillägger hon.
”Nu måste vi omsätta all vår kunskap i praktisk handling”
– När vi övervägde ett nytt forskningsprojekt insåg vi att det redan finns mycket policyrelevant forskning. Tanken med seminarieserien är att forskare som tidigare skrivit för SNS ska kunna redovisa vad som hänt sedan deras rapporter publicerades. Men vi ska även se på annan forskning och utredningar som gjorts, säger Anna Norén.
Hon menar att vård och omsorg inte nödvändigtvis behöver tillföras mer resurser. Det är istället viktigt att titta på hur befintliga resurser bäst kan användas, i styrning och organisation. Mycket handlar om att våga prioritera, och då behövs välgrundade underlag. Fokus ligger på att nyttiggöra den forskning som redan finns och skapa en arena där vi kan diskutera hur vi möter de utmaningar vi redan är medvetna om, enligt Anna Norén.
– Min förhoppning är att seminarierna ska leda till konstruktiva diskussioner där forskare, praktiker och beslutsfattare möts för att avgöra vad som behöver göras.
En brobyggande funktion
På seminarierna deltar forskare, experter och andra berörda för att skapa en bred dialog med fokus på forskningen. Genom att också bjuda in personer som arbetar i vården ges forskare och politiker en inblick i vad som pågår ute i verksamheterna. Under mötena presenterar och diskuterar deltagarna forskningsstudier, utredningar och rapporter för att bidra till ökad kunskap och identifiera framgångsfaktorer.
– Det är viktigt att inte bara utredarna får tala, utan att vi skapar utrymme för öppen diskussion där alla kan delta. Vi vill ge forskare ett sammanhang att presentera sina lösningar, så att de kan tas vidare och implementeras. SNS har lång erfarenhet av att fungera som en brobyggare och samla personer från olika delar av samhället. Vi har byggt upp ett nätverk av vårdforskare, näringslivsrepresentanter och företrädare från offentlig sektor. Syftet är nu att de ska mötas och omsätta kunskap i handling, vilket är avgörande för att svensk vård ska fungera, säger Anna Norén.