Auktionsteorierna som belönades med ekonomipriset 2020

Webbinarium Tor 21 januari 2021
Tid och plats

Torsdag 21 januari 2021, 11:00–12:00

I ett samarrangemang mellan Nobel Prize Museum och SNS förklaras hur auktionsteorier används för att hjälpa köpare och säljare fatta bättre beslut och samtidigt öka samhällsnyttan. Och vad betyder egentligen vinnarens förbannelse?

I december 2020 mottog Paul Milgrom och Robert Wilson Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne för förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat.

Vid seminariet presenterar Tommy Andersson, professor i nationalekonomi och författare till ”Algoritmmakaren”, hur pristagarnas insikter om auktioner tillämpas långt bortom konst- och antikvitetsvärlden. Med praktiska exempel från sin egen forskning och med referenser även till 2012 års ekonomipristagare, Alvin Roth, som belönades för teorier om matchning mellan olika aktörer, förklarar Tommy Andersson varför auktioner och algoritmer hänger ihop, och hur det hjälper oss förstå samhällsnyttan av Milgrom och Wilsons upptäckter.

Seminariet anordnas inom ramen för SNS seminarieserie AI-skiftet som finansieras med stöd från Bertil Edlunds stiftelse.

Medverkande

Tommy Andersson, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet och adjungerad ledamot av Kommittén för priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Han är aktuell med sin nya bok ”Algoritmmakaren – konsten att fatta systematiska beslut”.

Samtalet leds av Adrian Ekström, projektledare, SNS.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Mötet är kostnadsfritt och öppet för alla. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. Vi skickar en länk till webbinariet 1-2 timmar innan det äger rum.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

Välkommen att delta!