Beteendeförändring för minskade läkemedelskostnader

Seminarium Mån 14 oktober 2024
Tid och plats

Måndag 14 oktober 2024, 14:00–15:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Seminariet går att följa digitalt.

Den som hämtar ut ett receptbelagt läkemedel på apotek ska erbjudas möjligheten att byta ut det mot ett likvärdigt, billigare alternativ. Trots lägre kostnader för den enskilde och för samhället nekar konsumenter ibland byten till likvärdiga men billigare läkemedel. Om det beror på okunskap kan det finnas skäl att motivera konsumenter att acceptera ett byte.

Ett sätt att öka sannolikheten att acceptera generiskt utbyte är att få konsumenten att prova en första gång. Hur mycket påverkar ett första utbyte inställningen till generiskt utbyte i framtiden? Hur varaktig är beteendeförändringen, och hur påverkas inställningen till utbyten av andra läkemedelstyper?

Medverkande

David Granlund (rapportförfattare), docent i nationalekonomi vid Umeå universitet

Kenneth Nyblom, vd för generikaföreningen FGL

Gunilla Rönnholm, enhetschef Marknadsanalys, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV)

Louise Skalin, chefsfarmaceut på Apoteket

Samtalet leds av SNS forskningsledare Anna Norén.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, forskare, press och särskilt inbjudna. Deltagande sker på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Seminariet går även att följa digitalt. Anmäl dig via anmälningsknapparna ovan.

Vid avanmälan efter den 11 oktober eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr ex, moms för dig som anmält att du deltar på plats (detta gäller även för dig som deltar kostnadsfritt).

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!