Under de senaste tre åren har SNS samlat aktörer från akademi, näringsliv och offentlig förvaltning för att utbyta kunskap och erfarenheter om aktuella jämställdhetsfrågor. Med koppling till svensk och internationell forskning har vi diskuterat policyförslag och samhällsförändringar och deras påverkan på kvinnor och mäns livsvillkor.
Trots att Sverige anses vara ett av världens mest jämställda länder kvarstår betydande skillnader mellan könen som kräver ökad förståelse. Kvinnor har till exempel lägre inkomster än män, sparar mindre och är oftare sjukskrivna. Och endast en fjärdedel av Sveriges företagare är kvinnor. Faktorer som yrke, utbildningsval, ålder och arbetstid kan inte ensamma förklara skillnaderna. Möjliga orsaker och förslag till åtgärder har lyfts i seminarieserien Jämställdhet under 2020-talet.
Ett flertal forskningsrapporter har getts ut inom ramen för projektet. De har täckt allt från föräldraledighet, sexuella trakasserier på arbetsplatsen, till hot och våld mot kvinnliga politiker. I september anordnades det sista seminariet i serien, Jämställt sparande – strategier och möjligheter för alla.
Serien har genomförts i samarbete med Institutet för social forskning (SOFI), vars forskning handlar om socialpolitik, välfärd, ojämlikhet och arbetsmarknadsprocesser. På så sätt har projektet fått en direkt koppling till aktuell forskning och etablerat värdefulla kontakter med både svenska och internationella forskare och experter.
»Ur ett forskarperspektiv har jämställdhetsserien varit ett unikt forum för att dela och diskutera policyrelevant forskning med myndigheter, företag och andra intressenter. Seminarieserien har varit ytterst givande både för att ge inspiration till vidare forskning och för att skapa kontakter mellan verksamma inom jämställdhetsfrågor«, säger Anne Boschini, professor i nationalekonomi och SOFI:s representant i projektet.
SNS har en lång tradition av jämställdhet som tema. Redan 1962 publicerade SNS pionjärarbetet Kvinnors liv och arbete, där begreppet könsroller myntades. Jämställdhet kommer även fortsättningsvis att lyftas i olika forskningsprojekt.
Referensgrupp
En referensgrupp bestående av beslutsfattare, experter och personer som arbetar med jämställdhetsfrågor har på olika sätt varit knuten till projektet. Gruppens deltagare har kommit med förslag och synpunkter på frågeställningar, seminarieidéer och rapportutkast, men också delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter. På så vis har de bidragit till att seminarieserien håller hög relevans, att resultaten fått brett genomslag och kommit till praktisk användning.
Vi vill tacka alla som har deltagit i referensgruppen och kommit med kloka inspel:
Andrew Suneson Meiling, Merit 500
Anne Boschini, Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet
Elin Bergkvist, Arbetsförmedlingen
Emma Heikensten, SEB
Fredrik Eklöf, KPA Pension
Johanna Kull, Avanza
Line Säll, Jämställdhetsmyndigheten
Lena Hellberg, Socialstyrelsen
Maria Rydbeck, Försäkringskassan
Moa Langemark, Avanza
Neda Khezerian, Changers Hub
Petra Rinman, Socialstyrelsen
Petter Brobacke, AcadeMedia
Ulrika Eriksson, Försäkringskassan
Åsa Forsell, TCO
Läs mer om de rapporter som publicerats och de seminarier som anordnats inom ramen för serien här.