Kapitalbeskattningens förutsättningar

Ons 17 januari 2018
Tid och plats

Onsdag 17 januari 2018, 10:00–11:45
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

Hur ska kapital beskattas? Ska vi ändra skatterna på kapitalinkomster och fastigheter? Vad tycker svenska folket om att beskatta kapital? Dessa är några av de frågor som forskarna i SNS Konjunkturråd 2018 ställer sig. I sin rapport diskuterar och analyserar de kapitalbeskattningen i Sverige.

Kapitalets värde växer i västvärlden, även i Sverige. Detta skapar möjligheter för investeringar, konsumtion och ökad tillväxt, men också oro för växande klyftor med politisk och social sprängkraft.

Forskarna i SNS Konjunkturråd 2018 analyserar och diskuterar den svenska kapitalbeskattningens utmaningar och vilka lärdomar forskningen ger om hur skatter bör utformas på bland annat bostäder, finansiella tillgångar och arv, utan att växtkraften kvävs eller kapital flyr utomlands.

Medverkande

SNS Konjunkturråd 2018 består av
Daniel Waldenström (ordförande), professor i nationalekonomi, Institutet för Näringslivsforskning och gästprofessor, Sorbonne (Paris School of Economics)
Spencer Bastani, docent i nationalekonomi, Linnéuniversitetet
Åsa Hansson, docent i nationalekonomi, Lunds universitet

Rapporten kommenteras av
Leif Jakobsson, statssekreterare åt finansminister Magdalena Andersson
Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna

Samtalet leds av journalisten Åsa Julin.

Anmälan och pris

Mötet är öppet för SNS medlemmar*, press och särskilt inbjudna. Avgiften är 595 kronor. Moms tillkommer och avgiften faktureras. I avgiften ingår ett ex av rapporten. Vid avanmälan efter den 15 januari eller vid utebliven ankomst debiteras avgiften.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap

Varmt välkommen!