Konkurrens i sjukvården: Vad kan vi lära av England?

Fre 6 september 2013
Tid och plats

Fredag 6 september 2013, 12:00–13:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.

Under de senaste tjugo åren har den brittiska sjukvården genomgått stora reformer som har ökat konkurrensen mellan olika vårdgivare. Vilka resultat ledde 1990-talets reformer till? Hur bidrog lärdomarna från dessa till utformningen av de nya valfrihetsreformerna under 2000-talet? Och vad kan Sverige lära av erfarenheterna i England?

1991 års reformer öppnade för konkurrens inom sjukhusvården i Storbritannien. Reformerna upphävdes sex år senare av den nya Labourregeringen, som ansåg att de hade bidragit till ojämlikhet. Några år senare infördes dock nya konkurrensfrämjande reformer i England.

Vid mötet presenterar CAROL PROPPER, professor i nationalekonomi och medgrundare till Centre for Market and Public Organisation vid University of Bristol, aktuell forskning om effekter av valfrihet och konkurrens i sjukvården i England. Propper har tidigare arbetat som senior rådgivare till National Health Service (NHS), som ansvarar för den offentliga vården i Storbritannien.

Seminariet hålls på engelska och anordnas inom ramen för IFN/SNS forskningsprogram Från välfärdsstat till välfärdssamhälle.

Medverkande

CAROL PROPPER, professor i nationalekonomi vid University of Bristol och vid Imperial College Business School.

HENRIK JORDAHL, docent i nationalekonomi, IFN och SNS, leder mötet.

Anmälan och pris

Antalet platser är begränsat. Avgiften för mötet är 395 kr för SNS medlem* och 790 kr för icke-medlem och lunchmacka ingår. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Anmälan sker via formuläret nedan. Vid avanmälan efter den 4 september debiteras avgiften.

*Om du eller din arbetsgivare är medlem i SNS betalar du medlemspris. Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!