Krisens politiska konsekvenser – vad kan vi lära av 30-talet?

Fre 15 november 2013
Tid och plats

Fredag 15 november 2013, 09:00–10:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.

I ett nytt nummer av skriftserien SNS Analys jämför statsvetaren Johannes Lindvall de politiska effekterna av den senaste finanskrisen med 30-talskrisens följdverkningar. Vilka likheter och skillnader mellan nu och då kan vi se i den ekonomiska politiken? Hur påverkas väljaropinionen av ekonomiska kriser? Och vad händer med tilltron till demokratin?

Den statsvetenskapliga forskningen om ekonomiska kriser visar att de partier som sitter vid makten tenderar att drabbas hårt. I nästan alla demokratiska val som hållits sedan finanskrisen 2007-2008 har regeringspartierna gått tillbaka kraftigt. Regeringen Reinfeldt är ett av få undantag. Forskningen visar också att en långvarig kris påverkar mittenväljarna – vilka brukar avgöra val. Vad innebär det för Europas politiska utveckling och det kommande svenska riksdagsvalet?

Välkommen till ett samtal mellan JOHANNES LINDVALL, docent i statsvetenskap och BENNY CARLSON, professor i ekonomisk historia.

Medverkande

JOHANNES LINDVALL är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.
BENNY CARLSON är professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet.

Samtalet leds av MATS WIKLUND, journalist och författare.

Anmälan och pris

Antalet platser är begränsat. Mötet är kostnadsfritt. Anmälan sker via formuläret nedan. Vid avanmälan efter den 13 november eller vid utebliven ankomst debiteras 200 kr.

Varmt välkommen!