Kvinnors pris för makten? Hot och våld mot svenska politiker

Seminarium Mån 28 november 2022
Tid och plats

Måndag 28 november 2022, 11:00–12:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Enklare lunch serveras efter seminariet.

Trakasserier och hot blir allt vanligare i politikers vardag. Många menar att kvinnor drabbas särskilt hårt och att det bidrar till att de drar sig undan från politiken.

Hur väl detta stämmer och i vilken mån våldet leder till att politiker tystas eller väljer att lämna sina uppdrag har Sandra Håkansson, forskare i statsvetenskap, undersökt. Med fokus på svenska riksdags- och kommunpolitiker har hon analyserat hur mycket och hur ofta politikerna utsätts för våld, vilken sorts våld de utsätts för och om det får olika konsekvenser för män respektive kvinnor. Resultaten vittnar om att säkerhetsarbete och stöd till politiker kan spela en betydande roll för den politiska jämställdheten, bland annat när det gäller spridningen av grova och kränkande kommentar på sociala medier.

Vid seminariet presenterar Sandra Håkansson sina forskningsresultat som sammanställts i en ny SNS-rapport.

Annika Strandhäll från S-kvinnor, moderaternas partisekreterare, Karin Enström och Anna-Lena Pogulis från SKR diskuterar resultaten och vilka insatser som behövs för att skydda och stötta politiker. Journalisten och sociala medier-experten Emanuel Karlsten leder diskussionen.

Seminariet ingår i serien Jämställdhet under 2020-talet, som är ett samarbete med Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Medverkande

Karin Enström, partisekreterare för Moderaterna

Sandra Håkansson, doktorand i statsvetenskap vid Uppsala universitet

Emanuel Karlsten, journalist och vinnare av Stora Journalistpriset 2020 i kategorin Årets förnyare samt föreläsare om sociala medier. Emanuel leder även samtalet.

Anna-Lena Pogulis, projektledare för SKR:s överenskommelse med regeringen inom hat, hot och våld mot förtroendevalda

Annika Strandhäll, förbundsordförande för S-kvinnor och tidigare statsråd

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, forskare, press och särskilt inbjudna. Deltagande sker på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.

Anmäl dig via anmälningsknappen ovan.

Vid avanmälan efter den 25 november eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr exklusive moms.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen!