Religion och politik. Den europeiska kristdemokratins dilemma

Marie Demker

Religion och politik 5,3 MB PDF

Hur har europeiska kristdemokratiska partier utvecklats? Vad har de gemensamt och vad skiljer dem åt? Hur hanterar de spänningsfältet mellan religion och politik?

I boken analyserar författaren ingående bl.a. hur religion kan fylla en politisk funktion. Religionens förmåga att påverka det politiska systemet diskuteras i termer av dess legitimering av politiskt handlande, förmågan att kommunicera kollektiva värden samt dess anspråk på att ordna samhället.

Sekularisering är ett hot mot religiösa partier. Koalition blir ett sätt att hantera dilemmat mellan religion och politik. I den kristdemokratiska ideologin är dock de övernationella visionerna ett gemensamt och viktigt inslag, samtidigt som de måste anpassas nationellt.

Den övergripande och avgörande frågan för de religiösa partiernas existens lyder, enligt Marie Demker: Kan den liberala demokratin acceptera att religiösa partier sätter religionens samhällsanspråk framför individen? Om nya religiösa partier skulle uppstå i de västeuropeiska länderna måste de acceptera den rådande pluralismen, individualismen och kompromissandan som grund för politiskt arbete. Om nya religiösa partier uppstår i länder utan pluralism, individualism och kompromisskultur ställs dilemmat mellan religion och politik däremot på sin spets.

Boken vänder sig till alla som är intresserade av frågor kring politik, religion och demokrati i Europa.

Marie Demker är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och har tidigare skrivit böcker om politiska partier och om svensk utrikespolitik.