Samverkan kring företagsdoktorander – hur kan fler samarbeten bli av?

Seminarium Mån 27 januari 2025
Tid och plats

Måndag 27 januari 2025, 13:00–14:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Registrering med lättare lunch från kl.12:30.

Universitet och högskolor spelar en viktig roll i samhällsutvecklingen, inte minst i samspel med näringslivet. Samverkan mellan akademi och näringsliv innebär en möjlighet för företag att ta del av den senaste forskningen och utveckla sina verksamheter genom forskningsbaserad kunskap. På samma sätt kan universitetens forskning bli mer relevant i samarbete med näringslivet. En vanlig form för samverkan av detta slag är företagsdoktorander.

Idag utgör företagsdoktorander, det vill säga en anställd vid ett företag som blir doktorand vid ett lärosäte, en stor del av de forskare som har en fot både i näringslivet och i akademin. Andelen företagsdoktorander har ökat under de senaste 15 åren. Många företag och lärosäten skulle dock vilja öka omfattningen av samverkansprogrammen ytterligare, men hindras av brist på finansiering och av juridiska svårigheter i avtalsförhandlingarna. En viktig förutsättning för samverkan är att den är varaktig och organiserad. Det är därför problematiskt att det finns svårigheter med att få avtal och finansiering på plats.

Forskarna Magnus Strand, Linda Wedlin och Thomas Schön har i en SNS-rapport undersökt vilka villkor som regleras i avtalen för företagsdoktorander vid olika lärosäten. Rapporten syftar till att öka förståelsen för vilken praxis som bör ligga till grund för de bedömningar och ställningstaganden som lärosätena och näringsliv gör när de skriver avtal, och när det råder osäkerhet kring viktiga rättsliga frågor. Oklarheter kring juridiska frågor vid framtagande av samverkansavtal kan leda till att samverkansprojekt försvåras eller till och med inte genomförs.

Seminariet genomförs inom ramen för SNS forskningsprojekt Högre utbildning och forskning.

Medverkande

Lars Hultman, vd för Stiftelsen för strategisk forskning

Johan Lundin, professor i informatik med inriktning mot lärande och viceprefekt med särskilt ansvar för forskarutbildningen vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi på Göteborgs universitet

Anna Sandström
, senior director i Europa för samhällsfrågor inom forskning och utveckling, AstraZeneca

Thomas Schön, professor i artificiell intelligens vid Uppsala universitet

Magnus Strand, docent i Europarätt och universitetslektor i handelsrätt vid Uppsala universitet

Anders Söderholm, rektor för Kungliga Tekniska högskolan (KTH)

Linda Wedlin, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet

Seminariet modereras av Jonas Klarin, forskningsledare på SNS.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, forskare, press och särskilt inbjudna. Anmäl dig via anmälningsknappen ovan.

Vid avanmälan efter den 24 januari eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kronor exklusive moms för dig som anmält att du deltar på plats (detta gäller även för dig som deltar kostnadsfritt).

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!