SNS Paris: Alfred Nobel och vägen till priserna

Mån 24 februari 2020
Tid och plats

Måndag 24 februari 2020, 19:00–21:00
Cercle Suédois, 242, rue de Rivoli, 75001 Paris, Frankrike

Med sina priser skapade Alfred Nobel Sveriges mest kända internationella varumärke. Men få vet vem han själv var och vad som drev honom till det.

Författaren Ingrid Carlberg, prisbelönt för sin biografi över Raoul Wallenberg, har grävt i arkiv i flera länder, hittat många nya originaldokument och skrivit den första samlade berättelsen någonsin om bakgrunden till Nobelpriset. Hon har följt i Alfreds spår från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom det dramatiska 1800-talets Europa och de arton åren i Paris, till slaganfallet i San Remo 10 december 1896. Hon har följt honom genom familjebråk och kärlekssorger, katastrofer, framgångar och svek. Vilka livserfarenheter drev Alfred Nobel att skänka sin förmögenhet till den framtida forskningen? Vad var det för verklighet han ville påverka med sitt överraskande testamente? Och vad hade han för relation till Svenska klubben i Paris?

Medverkande

Ingrid Carlberg, författare och journalist. Hennes biografi om Raoul Wallenberg, Det står ett rum här och väntar på dig, tilldelades Augustpriset 2012 för bästa svenska fackbok och boken om Alfred Nobel nominerades till Augustpriset förra året. Hon blev medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet för boken Pillret och vann Guldspaden för samma bok.

Anmälan och pris

För att anmäla dig, kontakta: snsfrankrike@gmail.com. Mötet är avgiftsfritt för SNS- och CCSF-medlemmar. Det kostar 20 euro för icke-medlemmar. Kostnaden för studenter och ”Young Professionals” är 10 euro. Här betalar du din medlemsavgift inför 2020.

Varmt välkomna!
Styrelsen för SNS Paris