Vår värld är delad. På ytan består den av ett antal territorier, av politiska enheter med en bestämd plats på kartan. Men på ett djupare plan pågår hela tiden aktiviteter tvärs över dessa gränser. Kapital och kunskap, företag och individer söker sig fram längs de vägar som leder till framgång och karriär. Spänningen mellan territorium och gränsöverskridande nätverk sätter alltmer sin prägel på försöken att skapa en stabil politisk-ekonomisk struktur. Världen är idag på en gång större och mindre än tidigare. Mångfalden och möjligheterna tycks i det närmaste obegränsade, och det blir i allt högre grad upp till var och en att försöka utnyttja den nya tidens ökade rörlighet och tillgänglighet. Samtidigt rycker omvärlden närmare också i form av konkurrens, kulturella konflikter och kapitalflykt. De politiska och ekonomiska strukturer som ligger till grund för en bred och någorlunda rättvis välståndsutveckling förefaller långt mera undanglidande till sin karaktär.
Vilka krafter avgör egentligen var morgondagens välstånd genereras? Vad har politiken för makt att påverka denna utveckling? Hur ska demokrati och social sammanhållning kunna upprättas i en miljö som saknar fasta gränser?
Det är den här sortens frågor som diskuteras i boken. Frågor som rör lokala och globala utvecklingsmönster, och som i hög grad påverkar dagens och morgondagens samhällsutveckling.
Gullan Gidlund är docent i statsvetenskap vid Umeå universitet
Janerik Gidlund är professor i statsvetenskap vid Umeå universitet
Börje Johansson är professor i nationalekonomi vid Internationella
Handelshögskolan i Jönköping
Ingemar Karlsson är historiker och verksam som redaktör vid Institutet för Framtidsstudier i Stockholm
Sverker Sörlin är professor i miljöhistoria vid Umeå universitet
Gunnar Törnqvist är professor i ekonomisk geografi vid Lunds universitet