Tylösandskonferensen 2013: Konkurrenskraft i en ny global ekonomi

Ons 21 augusti 2013
Tid och plats

Onsdag 21 augusti 2013, 09:00–22:00
Tylösand.

Årets konferens handlar om en av vår tids stora frågor: globalisering och konkurrens mellan företag och nationer. Du får möta några av världens främsta auktoriteter på globalisering och konkurrenskraft, politiska bedömare och företagsledare som verkar globalt.

2013-08-21_tylosand

Vi tittar närmare på hur globaliseringen ändrat karaktär och vad som är att vänta framöver. Handelsmönster, företagens alltmer geografiskt utspridda verksamhet, tillgången på kapital, jakten på kompetens och effekterna på arbetsmarknaden.

Hur påverkas de utvecklade länderna? Hur ska ett samhälle som det svenska behålla sin internationella konkurrenskraft och samtidigt ta hand om globaliseringens förlorare?

Sedan 1948 har SNS varje år i augusti samlat ett stort antal företagsledare, myndighetschefer, organisationsföreträdare, forskare och toppolitiker till en heldagskonferens i Tylösand. Om SNS årliga Tylösandskonferens.

Personlig inbjudan har skickats och anmälan sker enligt anvisningar.

Bland årets talare

RICHARD E. BALDWIN är professor i internationell ekonomi vid Graduate Institute i Genève och policychef vid CEPR, Centre for Economic Policy Research. Han är en internationellt välkänd expert på handel, globalisering och europeisk integration. Baldwin har varit rådgivare åt den amerikanska presidenten vid Council of Economic Advisers och senior rådgivare åt flera regeringar och internationella organisationer, däribland EU, OECD och Världsbanken.

PONTUS BRAUNERHJELM är vd för Entreprenörskapsforum. Han är även professor i nationalekonomi vid KTH, med inriktning på entreprenörskap och internationalisering. Tidigare var han huvudsekreterare för Globaliseringsrådet, med uppdrag att komma med förslag om hur Sverige kan hävda sig väl i en tid av fortsatt globalisering.

GUNILLA CARLSSON är biståndsminister sedan 2006. Hon var medlem i FN:s Millenniemålspanel med uppdrag att ta fram förslag till en ny global utvecklingsagenda. Tidigare var hon ledamot i riksdagen och Europaparlamentet. Hon är även första vice partiordförande för Moderata samlingspartiet.

RICHARD DOBBS är en av cheferna på McKinsey Global Institute (MGI). Dobbs står bakom flera uppmärksammade studier som rör vår tids globala ekonomiska trender, bland andra “Financial globalization: Retreat or reset?”; “Manufacturing the future: The next era of global growth and innovation”; “The world at work: Jobs, pay, and skills for 3.5 billion people”. Dobbs är associate fellow vid Saïd Business School vid Oxfords universitet.

HILLEVI ENGSTRÖM är arbetsmarknadsminister sedan 2010. Hon har tidigare varit Moderata samlingspartiets talesperson i jämställdhetsfrågor. I riksdagen har hon varit ordförande i arbetsmarknadsutskottet samt ledamot i EU-nämnden och justitieutskottet.

BERNARD HOEKMAN är programchef för Global Economics vid European University Institute i Florens. Han har tidigare varit chef för avdelningen för internationell handel på Världsbanken och har publicerat ett stort antal artiklar om global handel.

MARION JANSEN är rådgivare vid Världshandelsorganisationen WTO. Hon har tidigare varit verksam vid Internationella arbetsorganisationen ILO, FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor, som chef för Trade and employment. Hon forskar om effekterna av globaliseringen på industriländernas arbetsmarknader.

TOM JOHNSTONE är vd och koncernchef för SKF, världens största kullagertillverkare med 47 000 anställda och 140 fabriker runtom i världen. Johnstone är vd och koncernchef sedan 2003 och har varit har varit verksam inom SKF i 36 år. Han är även styrelseledamot i Husqvarna och Investor.

CATHERINE L. MANN är professor i Global Finance vid Brandeis University och expert på global handel, internationella kapitalflöden, produktivitet och multinationella företags outsourcing och offshoring. Mann har varit verksam som ekonomisk rådgivare i mer än tjugo år, bland annat åt den amerikanska presidenten vid Council of Economic Advisers, USA:s centralbanksstyrelse, och Världsbanken.

OLOF PERSSON är vd och koncernchef för AB Volvo, Sveriges största företag omsättningsmässigt och – efter affären med lastbilstillverkaren Dongfeng – världens största tillverkare av tunga lastbilar. Volvo sysselsätter cirka 115 000 personer och har produktionsanläggningar i 19 länder. Persson har tidigare varit vd för Volvo Construction Equipment och Volvo Aero och är ordförande för Tysk-Svenska Handelskammaren.

SYLVIA SCHWAAG SERGER är chef för internationella avdelningen på VINNOVA, adjungerad professor i forskningspolitik på Lunds universitet och gästprofessor vid Institute of Policy and Management vid Chinese Academy of Sciences. Hon har tidigare varit teknik- och vetenskapsråd i Peking och haft flera uppdrag som Kinaexpert åt OECD och Europeiska kommissionen. 2012 ledde hon en expertgrupp tillsatt av kommissionen för att ge förslag på hur EU ska utveckla internationellt samarbete inom forskning och innovation.

KARL-PETTER THORWALDSSON är ordförande i LO sedan våren 2012, Sveriges största centralorganisation vars 14 förbund samlar ca 1,5 miljoner medlemmar. Thorwaldsson har under drygt 30 år arbetat med samhällsfrågor inom politik, folkbildning och fackföreningsrörelse – senast som ordförande i ABF och ombudsman på IF Metall, tidigare bland annat som utredare, Socialdemokraternas informationschef och som ordförande för SSU.

Konferensen leds av
KLAS EKLUND, seniorekonom på SEB, adjungerad professor vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet och medlem i regeringens Framtidskommission. Han är författare till Vår ekonomi, Sveriges mest sålda lärobok i ämnet, och har gett ut flera böcker på SNS Förlag, senast Kina – den nygamla supermakten.

MIA ODABAS, ekonom, har en bakgrund bland annat som nyhetsreporter och redaktör på SVT:s A-ekonomi och Aktuellt. Hon har även varit skribent i Dagens Nyheter och Dagens Industri samt krönikör i Svenska Dagbladet.

WILLY SILBERSTEIN, medie- och kommunikationsexpert. Han har tidigare varit chef för inrikespolitiska redaktionen vid Expressen, samt vid SR Ekot där han även har varit utrikeschef och Bryssel-korrespondent.

Praktisk information
Personlig inbjudan skickas ut under våren 2013 och anmälan sker enligt anvisningar. Tid för konferensen är 09:00-17:00 den 21 augusti med efterföljande middag. Övernattning den 21-22 augusti ingår. Det finns möjlighet att resa med SNS chartrade plan till Tylösand den 21 augusti och åter till Stockholm den 22 augusti. Många väljer att anlända till Tylösand redan kvällen före konferensen och SNS ordnar en extra middag för detta sällskap den 21 augusti.

Frågor om programinnehåll
Programchef Mia Chennell. Telefon 08-507 025 87, mobil 0733-40 16 18, e-post: mia.chennell@sns.se

Praktiska frågor
Programkoordinator Lotta Rand. Telefon 08-507 025 73, mobil 0709-418 960, e-post: lotta.rand@sns.se