Utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring

Webbinarium Tor 25 juni 2020
Tid och plats

Torsdag 25 juni 2020, 13:00–14:00

Den 15 juni överlämnas den statliga utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring. Veckan därpå bjuder SNS in den särskilde utredaren Maria Hemström Hemmingsson för ett samtal om de föreslagna förändringarna.

Syftet med utredningen är att utforma en ny och effektivare arbetslöshetsförsäkring. Utredaren har bland annat haft i uppgift att se över hur försäkringen skulle kunna inkludera fler och om man kan och bör slopa arbetsvillkoret till förmån för villkor som baseras på inkomster. I juni 2019 utvidgades uppdraget med anledning av den sakpolitiska överenskommelsen mellan regeringen och samarbetspartierna. Utredaren fick då även i uppdrag att analysera och föreslå hur arbetslöshetsersättningen kan trappas ned i takt med arbetslöshetens längd.

Välkommen att ta del av utredningens slutsatser och delta i ett bredare samtal om arbetslöshetsförsäkringens roll i arbetsmarknadspolitiken. Lars Calmfors, professor emeritus vid IIES, Stockholms universitet, Therese Svanström, ordförande för TCO och Martin Ådahl, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet, kommenterar utredningens förslag.

Medverkande

Lars Calmfors, professor emeritus vid IIES, Stockholms universitet

Maria Hemström Hemmingsson, särskild utredare vid utredningen En ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster och generaldirektör vid IFAU

Therese Svanström, ordförande för TCO

Martin Ådahl, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet

Fler talare kan tillkomma.

Samtalet leds av Mikael Witterblad, chef SNS forskningsprogram.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.
Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!