Vägen till mer tillförlitlig välfärd

Seminarium Tis 7 februari 2023
Tid och plats

Tisdag 7 februari 2023, 08:15–09:30
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Frukost serveras från kl. 07:45.

Tillitsbaserad styrning och ledning har fått stort genomslag i kommuner och regioner. I en ny SNS-rapport problematiserar sex forskare modellen såsom den har kommit att utformas hittills.

Tillitsdelegationen som tillsattes av regeringen 2016 har gjort stort avtryck i den offentliga sektorn. Enligt förhoppningarna kan såväl medborgare som medarbetare få bättre villkor inom välfärden genom tillitsbaserat ledarskap med mindre centralstyrning och större handlingsutrymme för personal.

I rapporten Tillförlitlig styrning och organisering av välfärden ifrågasätter sex forskare i arbetsvetenskap och företagsekonomi om välfärdens problem verkligen beror på bristande tillit. Syftet är att bidra med ett alternativt synsätt som i stället fokuserar på tillförlitlighet. Rapportens övergripande fråga är hur vi kan skapa en välfärd som är värd att lita på för medarbetare, chefer, politiker och allmänhet.

Välkommen till rapportlansering och efterföljande samtal med Ardalan Shekarabi (S), riksdagsledamot och civilminister under tiden för Tillitsdelegationen.

Rapportens författare: Thomas Andersson, professor i företagsekonomi, Högskolan i Skövde, Lisa Björk, doktor i arbetsvetenskap, Västra Götalandsregionen (red.), Björn Brorström, professor emeritus, verksam vid Kommunforskning i Västsverige, Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap, Göteborgs universitet, Annika Härenstam, professor emerita, Göteborgs universitet, verksam som forskare vid Stockholms universitet och Stefan Tengblad, professor i Human Resource Management, Göteborgs universitet (red.).

Seminariet anordnas inom ramen för SNS forskningsprojekt Vårdens och äldreomsorgens organisering och finansiering.

Medverkande

Lisa Björk, doktor i arbetsvetenskap, Västra Götalandsregionen

Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap, Göteborgs universitet

Elinore Lissledal, Driftområdeschef äldreomsorg & hospice i Götaland, Bräcke diakoni

Andreas Miller, förbundsordförande, Ledarna

Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet och civilminister under tiden för Tillitsdelegationen.

Stefan Tengblad, professor i Human Resource Management, Göteborgs universitet

Samtalet leds av Ilinca Benson, vd SNS.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, forskare, press och särskilt inbjudna. Deltagande sker på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Möjlighet finns att delta digitalt. Anmäl dig via anmälningsknapparna ovan.

Vid avanmälan efter den 6 februari eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr exklusive moms.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen!