Seminarium

Webbinarium: Hur påverkar dagens skatteregler investeringar i energisektorn?

Stora investeringar i både produktionsledet och distributionsledet är en förutsättning för att ställa om energisystemet till en större andel förnybar elproduktion. I en ny SNS-rapport analyseras hur delar av skattelagstiftningen påverkar investeringar och reinvesteringar i energisektorn.

Energisektorn står inför stora förändringar. Peter Nilsson, adjungerad professor i skatterätt vid Lunds universitet, har undersökt vilken effekt avskrivningsregler har på investeringar i energisektorn och hur de nya ränteavdragsbegränsningsreglerna påverkar branschens finansieringskostnad. Han går även igenom hur skattereglerna kan påverka exempelvis en avveckling av kärnkraften, och om reglerna gynnar eller missgynnar ut- eller ombyggnad av eldistributionsnätet.

Anna Borg, finansdirektör Vattenfall, och Richard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet, kommenterar rapporten på seminariet.

Seminariet ingår i forskningsprojektet Skatter i en globaliserad värld.

Medverkande

Anna Borg, finansdirektör på Vattenfall
Peter Nilsson, adjungerad professor i skatterätt vid Lunds universitet och Senior Manager på KPMG i Sverige. Författare av SNS-rapporten Skatteregler och energisektorn
Rickard Nordin (C), Centerpartiets klimat- och energipolitisk talesperson.

Fler talare tillkommer.

Samtalet leds av Mikael Witterblad, chef för forskningsprogrammet på SNS.

Delta i samtalet

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg muntligt genom att använda funktionen ”Raise Hand” och skriftligt genom att använda ”Q&A”. 1-2 timmar innan mötet kommer alla anmälda få ett mejl med en länk till webbinariet.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna och press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via länken nedan.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!