Delad data mellan vård och omsorg

Webbinarium Tor 18 februari 2021
Tid och plats

Torsdag 18 februari 2021, 10:00–11:15

Vilken information ska få delas mellan aktörer inom vård, omsorg och socialtjänst? Vad är värdet av datadelning för patienten, omsorgsmottagaren och personalen? Regeringens särskilde utredare Sören Öman presenterar delbetänkandet i utredningen om sammanhållen information inom vård och omsorg.

Vården och omsorgen har de senaste decennierna genomgått stora förändringar. Antalet utförare och andelen äldre i befolkningen har ökat. Samtidigt har den tekniska utvecklingen möjliggjort en ökad digitalisering i vården och socialtjänsten. Hur harmoniserar de juridiska förutsättningarna med vårdens och omsorgens omvandling?

Utredaren Sören Öman har haft i uppgift att göra en översyn av frågor som rör personuppgiftshantering inom vård och omsorg. Vid seminariet presenterar han utredningens delbetänkande. Juridikprofessor Cecilia Magnusson Sjöberg deltar och ger en kommentar. Maria Green-Gadelius, kvalitetsdirektör på omsorgsföretaget Ambea, och Karl Fors, länssamordnare vid VästKom deltar också i samtalet.

Mötet är det första som anordnas inom ramen för SNS nya forskningsprojekt Vårdens och äldreomsorgens organisering och finansiering.

Medverkande

Karl Fors, länssamordnare och chef för digital verksamhetsutveckling vid de västsvenska kommunalförbundens samorganisation VästKom

Maria Green-Gadelius, kvalitets- och hållbarhetsdirektör, Ambea

Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i juridik och ämnesföreståndare för rättsinformatik vid Stockholms universitet. Författare till SNS-rapporten E-hälsa som app – datadelning och dataskydd

Sören Öman, särskild utredare Sammanhållen information inom vård och omsorg

Samtalet leds av Gabriella Chirico Willstedt, forskningsledare vid SNS.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. Vi kommer 1-2 timmar innan webbinariet äger rum att skicka en anmälningslänk.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!