Frukostsamtal om datareglering

Seminarium Tor 5 oktober 2023
Tid och plats

Torsdag 5 oktober 2023, 09:00–09:45
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Frukost serveras från 08:45.

Välkommen till ett möte med juridikprofessor Björn Lundqvist, aktuell med boken ”Regulating Access and Transfer of Data”.

I boken undersöker Björn Lundqvist de rättsliga och teknologiska hinder som präglar insamling, lagring och distribution av data. Flertalet av dessa har uppstått från mängden av ny EU-reglering av den digitala ekonomin. Han diskuterar risker med såväl överreglering som laissez faire-politik och föreslår att EU inför en ny form av äganderätt – en rättighet till åtkomst och delning av data.

Samtalet leds av Maja Fjaestad och är en del av seminarieserien AI-skiftet.

Medverkande

Björn Lundqvist är professor i europarätt med inriktning mot konkurrensrätt vid Stockholms universitet. Han forskar om regleringen av den digitala ekonomin och ingick i SNS Konjunkturråd 2021 som skrev rapporten Digitalisering och konkurrens. Björn Lundqvist är även föreståndare för Nätverket för Europarättsforskning samt Institutet för Europarätt. Hans nya bok Regulating Access and Transfer of Data är utgiven vid Cambridge University Press.

Maja Fjaestad är docent i teknopolitik och affilierad forskare vid Karolinska institutet. Hon har bland annat varit statssekreterare hos dåvarande socialminister Lena Hallengren, med ansvar för AI- och teknikfrågor inom hälso- och sjukvård samt krishantering av coronapandemin. Maja Fjaestad är senior rådgivare åt AI-Sweden, styrelseledamot vid Göteborgs universitet och ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, forskare, press och särskilt inbjudna.

Mötet sker på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Anmäl dig via anmälningsknappen ovan.

Vid avanmälan efter 4 oktober eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr ex. moms. Detta gäller även när seminariet är kostnadsfritt.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen att delta!