Hur påverkar dagens skatteregler investeringar i energisektorn?

Webbinarium Tor 14 maj 2020
Tid och plats

Torsdag 14 maj 2020, 13:00–14:15

Stora investeringar i både produktionsledet och distributionsledet är en förutsättning för att ställa om energisystemet till en större andel förnybar elproduktion. I en ny SNS-rapport analyseras hur inkomst- och fastighetsbeskattningen påverkar investeringar och reinvesteringar i energisektorn.

Energisektorn står inför stora förändringar. Peter Nilsson, adjungerad professor i skatterätt vid Lunds universitet, har undersökt vilken effekt avskrivningsregler har på investeringar i energisektorn och hur de nya ränteavdragsbegränsningsreglerna påverkar branschens finansieringskostnad. Han går även igenom hur skattereglerna kan påverka exempelvis en avveckling av kärnkraften, och om reglerna gynnar eller missgynnar ut- eller ombyggnad av eldistributionsnätet.

Anders Tegelberg, skattechef på Vattenfall, Richard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet och Stefan Olsson, professor i finansrätt, Handelshögskolan vid Karlstads universitet kommenterar rapporten på seminariet.

Seminariet ingår i forskningsprojektet Skatter i en globaliserad värld.

Medverkande

Peter Nilsson, adjungerad professor i skatterätt vid Lunds universitet och Director på KPMG i Sverige. Författare av SNS-rapporten Beskattning av energibranschens vinster

Rickard Nordin (C), Centerpartiets klimat- och energipolitisk talesperson

Stefan Olsson, professor i finansrätt, Handelshögskolan vid Karlstads universitet

Anders Tegelberg, skattechef på Vattenfall

Samtalet leds av Mikael Witterblad, chef för forskningsprogrammet på SNS.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!