Tid och plats
Onsdag 2 december 2020, 10:00–11:15
I snart 30 år har Sverige beskattat koldioxidutsläpp. Sedan 2005 finns även genom EU:s utsläppshandelssystem ett internationellt pris på utsläpp. I en ny SNS-rapport har forskarna Per Strömberg och Gustav Martinsson undersökt hur företagens utsläppsnivåer påverkas av att det uppstår kostnader för utsläppen.
I rapporten går de igenom hur prissättning av koldioxid fungerar och redogör för olika förändringar och undantag i koldioxidbeskattningen som skett fram till idag.
Författarna har genom tillgång till ett rikt datamaterial kunnat följa koldioxidutsläpp från 4 000 svenska tillverkningsföretag åren 1990‒2016. De beräknar priset på ett extra kilo utsläpp och ser hur företagen reagerar. De studerar också hur hela tillverkningssektorn har påverkats av koldioxidprissättningen. Resultaten leder sedan fram till lärdomar om hur en effektiv koldioxidbeskattning bör utformas.
På seminariet kommenterar panelen forskarnas analys, slutsatser och rekommendationer. Rapporten ges ut inom ramen för forskningsprojektet Skatter i en globaliserad värld.
Medverkande
Jakop Dalunde (MP), Europaparlamentariker
Fredrik Hannerz, chef för utsläppshandelsenheten på Naturvårdsverket
Thomas Hörnfeldt, hållbarhetschef på SSAB
Gustav Martinsson, docent och lektor i finansiell ekonomi vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH)
Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm
Samtalet leds av Gustav Peldán Carlsson, projektledare på SNS.
Anmälan
Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.
Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.
*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.
Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.
Välkommen att delta!