Vad händer med pensionerna?

Seminarium Tor 28 oktober 2021
Tid och plats

Torsdag 28 oktober 2021, 13:00–14:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

Sedan pensionsreformen på 1990-talet har partierna i huvudsak hanterat pensionsfrågan inom ramen för den så kallade pensionsgruppen. Men under senare tid har flera partier efterfrågat mer aktiva politiska beslut, vid sidan av arbetet i pensionsgruppen, i syfte att höja inkomsterna för pensionärerna. Är dagens pensionssystem politiskt hållbart? Hur har pensionerna utvecklats över tid? Och vilka är de ekonomiska verktygen för att öka inkomsterna för dagens och framtidens pensionärer?

Pensionsgruppen (bestående av regeringspartierna och M, L, C och KD med socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi som ordförande), har i uppgift att följa upp och vårda pensionssystemet vilket för närvarande innebär att genomföra överenskommelsen om långsiktigt höjda och trygga pensioner. Tjänstepensionssystemets utformning och individers förståelse för systemet är annan central fråga för storleken på pensionärers inkomst. Såväl som egna privatekonomiska beslut.

Medverkar gör Johannes Hagen, nationalekonom vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, Daniel Barr, generaldirektör för Pensionsmyndigheten, Aino Bunge, vice vd för AMF Pension, Shoka Åhrman, sparekonom SPP och Bo Könberg, tidigare sjukvårds- och socialförsäkringsminister (FP) som ledde arbetet med pensionsreformen 1991–1994.

Medverkande

Daniel Barr, generaldirektör för Pensionsmyndigheten (deltar via länk)

Aino Bunge, stabschef och vice vd AMF Pension

Johannes Hagen, universitetslektor i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping

Bo Könberg, tidigare sjukvårds- och socialförsäkringsminister (FP) som ledde arbetet med pensionsreformen 1991–1994

Shoka Åhrman, sparekonom SPP

Samtalet leds av Daniel Strandberg, projektledare på SNS.

Anmälan och pris

Mötet är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna och press. Avgiften är 395 kronor. Moms tillkommer och avgiften faktureras.

Du kan välja att delta digitalt eller på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Anmäl dig via någon av anmälningsknapparna ovan.

I god tid före mötet skickar vi ett mejl med inloggningsuppgifter till dig som deltar digitalt. Du som deltar digitalt kan ställa skriftliga frågor under mötet.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen!