Är lågkvalificerade jobb och sfi bra vägar in på arbetsmarknaden?

Webbinarium Tis 6 oktober 2020
Tid och plats

Tisdag 6 oktober 2020, 09:30–10:45

Tre nationalekonomer har i en ny SNS-rapport undersökt hur flyktingars jobbchanser påverkas av erfarenhet från lågkvalificerade jobb och fullföljd sfi-utbildning. Rapportens slutsatser och rekommendationer kommenteras av bland andra arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks statssekreterare Roger Mörtvik och Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

Fler ”enkla jobb” och bättre svenskutbildning framförs ofta som viktigt i debatten om nyanländas arbetsmarknadsintegration. Nationalekonomerna Simon Ek, Mats Hammarstedt och Per Skedinger har undersökt om erfarenheter från jobb med låga kvalifikationskrav och färdigheter i svenska språket ger bättre arbetsmarknadsutfall för personer med flyktingbakgrund.

Utifrån ett omfattande datamaterial undersöker forskarna hur karriären utvecklas över tid för personer som invandrat till Sverige från länder i Afrika och Mellanöstern. Materialet kompletteras med ett fältexperiment där fiktiva flyktingar har sökt jobb med låga kvalifikationskrav. I de 2000 ansökningarna anges varierande erfarenhet av tidigare anställningar och olika nivåer av kunskaper i svenska. Forskarna undersöker sedan sannolikheten för personerna att få återkoppling på sin ansökan.

Webbinariet ingår i forskningsprojektet Lärdomar om integration. Rapportens författare svarar för analys, slutsatser och förslag. SNS som organisation tar inte ställning till dessa.

Medverkande

Annika Devert, chef för ledar- och medarbetarförsörjning på Axfood

Simon Ek, doktorand i nationalekonomi vid Uppsala universitet och verksam vid Institutet för Näringslivsforskning (IFN)

Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet och IFN

Roger Mörtvik, statssekreterare åt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson

Per Skedinger, verksam vid IFN och adjungerad professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet

Samtalet leds av Gabriella Chirico Willstedt, forskningsledare på SNS.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!