Boksamtal med Jesper Roine – Därför är ojämlikheten viktig

Seminarium Tis 21 november 2023
Tid och plats

Tisdag 21 november 2023, 16:30–17:45
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Seminariet följs av mingel.

Hur stor är skillnaden mellan rika och fattiga? Har världen blivit mer ojämlik? Är Sverige världens jämlikaste land eller har klyftorna ökat mer här än någon annanstans?

Dessa är några av de frågor nationalekonomen Jesper Roine diskuterar i sin senaste bok Därför är ojämlikheten viktig. I det här boksamtalet diskuteras den forskning som Roine menar har svaren på några av de frågor som politiker älskar att bråka om.

Deltar i samtalet gör även Timbros tillträdande VD PM Nilsson och Arena idés chefsekonom Elinor Odeberg för att se om politiska meningsmotståndare kan enas om en gemensam verklighetsbeskrivning, och kanske även policyförslag?

Medverkande

PM Nilsson, tillträdande VD på tankesmedjan Timbro. PM Nilsson var tidigare chef för ledarredaktionen på Expressen och politisk redaktör på Dagens industri. Han var även VD och ansvarig utgivare för opinionssajten Newsmill. Nilsson har även varit statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson.

Elinor Odeberg, chefsekonom på tankesmedjan Arena idé. Elinor Odeberg är ekonomhistoriker. Hon var tidigare politisk sakkunnig på Finansdepartementet med särskilt ansvar för internationell ekonomisk politik, och har under många år jobbat som utredare på fackförbundet Kommunal.

Jesper Roine, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan Stockholm, verksam vid SITE (Stockholm Institute of Transition Economics). Roine har länge forskat om politisk ekonomi, inkomst- och förmögenhetsfördelning samt långsiktig ekonomisk utveckling. Han är även en av grundarna till bloggen Ekonomistas.

Samtalet leds av Jonas Klarin, forskningsledare SNS.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för alla. Deltagande sker på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm.

Anmäl dig via anmälningsknappen ovan.

Vid avanmälan efter den 20 november eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr ex. moms. Detta gäller även när seminariet är kostnadsfritt.

Välkommen!