En ny bostadsbeskattning

Webbinarium Tis 13 oktober 2020
Tid och plats

Tisdag 13 oktober 2020, 15:00–16:15

Skatten på bostäder tillhör de mest kontroversiella delarna av skattesystemet. Under de år som gått sedan fastighetsskatten avskaffades har det varit ganska tyst från politiska beslutsfattare. I en ny SNS-rapport ger nationalekonomen Peter Englund förslag på hur en ny och mer förutsägbar bostadsbeskattning kan utformas.

I rapporten tar Peter Englund ett helhetsgrepp på bostadsbeskattningen. Han beskriver skattens historiska utveckling och förklarar hur dagens avgifter och skatter på småhus, bostadsrätter och hyresfastigheter fungerar. Författaren gör även en internationell utblick och ger konkreta förslag på hur en ny bostadsbeskattning kan utformas.

Bör fastighetsskatten återinföras och hur kan den i så fall utformas för att uppfattas som rättvis? Kan Sverige lära av andra länder som har en fastighetsskatt? Var står partierna i frågan?

Rapporten ges ut inom ramen för forskningsprojektet Skatter i en globaliserad värld. Rapportens författare svarar för analys, slutsatser och förslag. SNS som organisation tar inte ställning till dessa.

Medverkande

Ulrika Blomqvist, vd, Bostadsrätterna

Peter Englund, professor emeritus i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och författare till rapporten

Jörgen Hellman (S), ordförande i riksdagens skatteutskott

Katarina Nordblom, docent i nationalekonomi vid Göteborgs universitet

Larry Söder (KD), bostadspolitisk talesperson och vice ordförande i civilutskottet

Samtalet leds av Mikael Witterblad, chef för forskningsprogrammet på SNS.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!