Flickor i STEM

Seminarium Ons 24 april 2024
Tid och plats

Onsdag 24 april 2024, 14:00–15:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Registrering med kaffe från 13:45.

Kvinnor har gjort stora forskningsframsteg inom naturvetenskap, teknik och matematik (STEM) under de senaste decennierna. Trots det är kvinnor till stor del fortfarande frånvarande från STEM-arbetsstyrkan. En del av problemet är att många flickor inte anser sig vara bra på STEM-ämnen.

Forskningen visar att tjejer förlorar intresset för teknik vid ung ålder, till stor del på grund av stereotyper och fördomar om STEM-ämnen och hur en STEM-intresserad person bör vara. Hur kan fler flickor lockas till STEM-områdena?

Anne Ardila Brenøe har tillsammans med Melanie Wasserman studerat hur föreställningar om matematikkunskaper och lämplighet påverkar yrkesval bland schweiziska elever som ska söka till lärlingsutbildningar och om det påverkar pojkar och flickor olika. Välkommen till ett seminarium där forskningsresultaten presenteras, följt av en paneldiskussion.

Seminariet anordnas inom ramen för SNS seminarieserie Jämställdhet under 2020-talet, som är ett samarbete med Institutet för social forskning (SOFI) vid Stockholms universitet.

Seminariet hålls på engelska.

Medverkande

Anne Ardila Brenøe, docent i nationalekonomi, University of Zurich

Sara Anvarsson, andre vice ordförande, Sveriges Ingenjörer

Katarina Lundahl (L), statssekreterare hos skolministern Lotta Edholm

Anna Sandberg Trolle-Lindgren, forskare i nationalekonomi på SOFI vid Stockholms universitet

Anna Söderman, HR-chef, AstraZeneca

Seminariet modereras av Ilinca Benson, vd på SNS.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, forskare, press och särskilt inbjudna. Deltagande sker på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Möjlighet finns att följa seminariet digitalt. Anmäl dig via anmälningsknapparna ovan.

Vid avanmälan efter den 23 april eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr ex. moms. Detta gäller även när seminariet är kostnadsfritt.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen!