Hur klimatsmart är e-handeln?

Webbinarium Mån 15 juni 2020
Tid och plats

Måndag 15 juni 2020, 11:00–12:00

De senaste tio åren har e-handeln i Sverige fyrdubblat sin omsättning och motsvarar idag runt 10 procent av detaljhandeln. En genomsnittlig månad handlar 65 procent av svenskarna på nätet. Men hur miljövänlig är e-handeln? Vad kan e-handels- och logistikföretag göra för att transporterna ska bli mer klimatsmarta? Och hur har coronakrisen påverkat konsumtionsmönstren?

Det finns förhoppningar om att näthandeln ska minska vårt bilresande och utsläppen från transportsektorn. Samtidigt som e-handeln har potential att leda till mer energieffektiva transporter och minskade trafikvolymer riskerar utfallet i praktiken att bli det omvända. För att utsläppen ska minska krävs att näthandeln ersätter bilresandet, vilket inte blir fallet om många både handlar på nätet och fortsätter köra bil.

Vid seminariet presenterar Trafikanalys resultatet av ett regeringsuppdrag, där de har undersökt vilka transporter som genereras av e-handeln och hur dessa kan effektiviseras. Universitetslektorn Henrik Pålsson berättar om sin forskning om förpackningslogistik och klimatpåverkan. PostNords hållbarhetschef Sofia Leffler Moberg talar om företagets arbete med att minska klimatpåverkan från sina transporter och om de beteendeförändringar som de ser till följd av coronakrisen.

Webbinariet anordnas inom ramen för SNS mötesserie Samhällsbyggnad och hållbarhet.

Medverkande

Camilla Hållén, projektledare på Trafikanalys och författare till Trafikanalys’ rapport

Sofia Leffler Moberg, PostNords hållbarhetschef

Henrik Pålsson, universitetslektor vid institutionen för förpackningslogistik, Lunds universitet

Samtalet leds av Gustav Peldán Carlsson, projektledare SNS.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.