Risken att utsättas för sexuella trakasserier på jobbet är större för personer vars kön är i minoritet på arbetsplatsen. Det avskräcker kvinnor från välbetalda jobb på mansdominerade arbetsplatser, skriver professorerna Olle Folke och Johanna Rickne i en ny SNS-rapport.
Den här studien undersöker sexuella och könsbaserade trakasserier från medarbetare och chefer på den svenska arbetsmarknaden. Först beskrivs mönster i trakasserier beroende av arbetsplatsens könssammansättning och löneläge. Sedan analyseras två sätt som trakasserier bidrar till en könssegregerad arbetsmarknad och löneskillnader mellan könen.
rapportens resultat
- Kvinnor utsätts för mer sexuella och könsbaserade trakasserier från chefer och medarbetare än män, men både män och kvinnor utsätts mer än det motsatta könet när de är i minoritet på sin arbetsplats.
- Eftersom löneläget är högre på arbetsplatser med en hög andel män är kvinnor mer utsätta på högavlönade arbetsplatser och män på lågavlönade.
- Sexuella och könsbaserade trakasserier avskräcker människor från att vilja börja jobba på en arbetsplats. Denna avskräckande effekt är betydligt större om utsattheten gäller det egna könet.
- Sexuella och könsbaserade trakasserier föranleder byte av jobb och dessa byten leder till större könssegregering och könslönegap.
rapportens slutsatser
- Diskriminering i arbetsmiljön i form av sexuella och könsbaserade trakasserier leder till större ekonomisk ojämställdhet på arbetsmarknaden.
- Att en arbetsplats är hemvist för trakasserier gör det svårare att rekrytera personal, vilket kan skapa betydande kostnader.
om författarna
Olle Folke är professor i statskunskap vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.
Johanna Rickne är professor i nationalekonomi vid Institutet för social forskning, SOFI, vid Stockholms universitet