SNS i Almedalen: Skatter i en globaliserad värld

SNS bjuder in till ett samtal som tar ett brett grepp om det svenska skattesystemet. Rune Andersson från Mellby Gård och chefekonomen Annika Winsth diskuterar tillsammans med de tidigare ministrarna Bo Lundgren och Erik Åsbrink hur det svenska skattesystemet kan anpassas till en ny tid med nya förutsättningar. Nationalekonomen Åsa Hansson inleder.

Det är snart 30 år sedan århundradets skattereform genomfördes i Sverige. Sedan dess har både samhällsekonomin och skattesystemet genomgått stora förändringar. Globaliseringen och den tekniska utvecklingen har öppnat upp och förändrat den svenska ekonomin. Tjänstesektorn har vuxit och företagen blivit mer konkurrensutsatta.

Hur påverkar detta skattesystemets effektivitet och omfördelande funktion? Hur ska arbete, kapital och konsumtion beskattas i framtiden för att öka företags konkurrenskraft och människors drivkrafter att utbilda sig och arbeta? På vilket sätt säkras skatteintäkter på en nivå som behövs för att klara det offentliga åtagandet?

Det är några av de frågor som kommer diskuteras. Seminariet syftar till att ge uppslag och samla in kunskap till ett forskningsprojekt om skatter som SNS startar hösten 2018.

Medverkande

Rune Andersson, grundare och styrelseordförande, Mellby Gård
Åsa Hansson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet och en av författarna till rapporten ”Kapitalbeskattningens förutsättningar” (SNS Konjunkturråd 2018).
Bo Lundgren, tidigare skatteminister och partiledare för Moderaterna
Annika Winsth, chefekonom på Nordea
Erik Åsbrink, tidigare finansminister (Socialdemokraterna)

Mikael Witterblad, chef för SNS forskningsprogram, leder samtalet.

Anmälan och frågor

Mötet är kostnadsfritt och öppet för alla enligt principen om först till kvarn. Ingen föranmälan krävs. Om du har frågor, vänligen kontakta projektledare Nina Bruce, nina.bruce@sns.se.

Mer information om mötet finns på Almedalsveckans kalendarium.

Varmt välkommen!