SNS/SHOF Finanspanel: Martin Flodén om Riksbankens obligationsköp

Webbinarium Tor 18 mars 2021
Tid och plats

Torsdag 18 mars 2021, 13:00–14:00

För att stävja effekterna av coronapandemin har Riksbanken, och andra centralbanker runt om i världen, sänkt sina styrräntor till mycket låga nivåer. Riksbanken har även köpt olika typer av obligationer. Hur motiverar Riksbanken stödköpen? Vilka sidoeffekter har det, till exempel på fördelning av inkomst och förmögenhet? Och är det Riksbankens uppgift att ta hänsyn till detta?

Riksbanken har sedan pandemins start genomfört historiskt stora stimulansåtgärder och kommunicerat att den expansiva penningpolitiken kommer att ligga kvar länge för att stimulera ekonomin. Kritiker menar att Riksbankens stödköp kan bidra till ökade klyftor genom att gynna personer med tillgångar som bostadsrätt eller aktieinnehav framför personer som bor i hyresrätt eller som har mindre tillgångar.

Välkommen till ett möte där vi diskuterar Riksbankens stödköp tillsammans med vice riksbankschef Martin Flodén, nationalekonomen Martin Nordström och chefsekonomen Christina Nyman.

Finanspanelen är ett mötesforum om finansfrågor och arrangeras av SNS och forskningsinstitutet Swedish House of Finance.

Swedish House of Finance (SHOF) vid Handelshögskolan i Stockholm är Sveriges nationella forskningscenter i finansiell ekonomi.

Medverkande

Martin Flodén, vice riksbankschef

Martin Nordström, doktor i nationalekonomi med inriktning på finansiell ekonomi. Hans primära forskningsområde är okonventionell penningpolitik och dess effekter på såväl kommunal som nationell nivå. Martin arbetar idag som riskanalytiker på Kommuninvest.

Christina Nyman, chefsekonom, Handelsbanken

Samtalet leds av Mikael Witterblad, chef för SNS forskningsprogram.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, SHOF, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. Vi kommer 1-2 timmar innan webbinariet äger rum att skicka en anmälningslänk.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!