SNS/SHOF Finanspanel med riksbankschef Stefan Ingves

Webbinarium Tis 3 november 2020
Tid och plats

Tisdag 3 november 2020, 10:00–11:00

Finanspanelen gästas av Stefan Ingves som talar om Riksbankens mandat och agerande under coronakrisen. Med en reporänta på noll procent har penningpolitiken kompletterats med andra verktyg än traditionella räntesänkningar.

Precis som många andra centralbanker har Riksbanken fört en expansiv penningpolitik genom att kraftfullt öka sin balansräkning via kvantitativa lättnader. Man har bland annat fattat beslut om köp av företagspapper från icke-finansiella företag, möjliggjort lån i amerikanska dollar och tagit bort särskilda begränsningsregler för bostadsobligationer (säkerställda obligationer).

Vad finns det för lärdomar och långsiktiga risker med Riksbankens åtgärder? Hur inverkar den nya Riksbankslagen på möjligheten att bedriva en effektiv och trovärdig penningpolitik vid framtida kriser? Andra centralbanker har beslutat att se över sina strategier för penningpolitiken. Hur ser behovet ut i Sverige?

Medverkande

Stefan Ingves, riksbankschef

Pär Österholm, professor i nationalekonomi vid Örebro universitet

Samtalet leds av Mikael Witterblad, chef för SNS forskningsprogram.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Varmt välkommen att delta!